Националисти обсадиха прожекцията на „Змия“ – филм, в който няма нищо педофилско

За пореден път снощи в центъра на столицата стотина защитници на „семейните ценности“ обсадиха ЛГБТ събитие – излъчване на 4 кратки филма на ул. „Шипка“ 23, къщата на ген. Ботьов. Причината – един от излъчваните филми, дело на северномакедонския режисьор Андрей Волкашин, според тях промотира педофилия, пише clubz.

„В нея се разказва за горчиво-сладка история за необичайното приятелство между 9-годишният смелчага Марио и ексцентричния гей мъж Борче, застрашено от предразсъдъците и омразата на родителите в малко градче.

Това не е първият подобен протест – атаките срещу ЛГБТ активистите започнаха с контрапротест срещу скромния първия прайд в Бургас на 15 май. От тогава насам членове на столичното младежко ВМРО и Българският национален съюз обсаждат представяния на книги, дискусии и прожекции от „София прайд  филм фест“ редовно.

 

Прави впечатление, че акциите са необичайно неагресивни – малките групи младежи с бръснати глави и жени на средна възраст просто лепят хомофобски плакати и стикери и крещят обиди. В някои случаи се опитват да нахлуят на събитието или да блокират входовете и да не допуснат ЛГБТ хората и подкрепящите ги да влязат. Понякога дори остават в залата и пасивно наблюдават случващото се.

Този път обаче ЛГБТ общността реши да се подготви – и обяви своя защитна акция половин час преди прожекцията, жива верига пред къщата на ген Ботьов. Всички събития – протести и контрапротести – са координирани с общината и СДВР, което доведе до над 100 полицаи на ул. „Шипка“ около 19 ч вчера.

Основните лица на националистите са Александър Александров – борец срещу „толерастията“ и поддръжник на тезата, че хомосексуалността е болест, която се лекува, и Христо Иванов – лидер на младежкото ВМРО. Двамата се появиха и първи на ул. „Шипка“ и веднага започнаха живи излъчвания, в които обясняват защо са против късометражен филм, излъчван до момента на десетки фестивали по света, много от които – младежки.

Филмът не е бил редактиран по никакъв начин и по-късно бе излъчен в пълния си вид. Той е излъчен в десетки държави, вкл. в рамките на младежки фестивали. Получава три награди в Гърция, скоро предстои излъчване и в Торино, Италия. Дни преди прожекцията у нас организаторите канят специалисти по престъпленията срещу деца от МВР да гледат филма. Те се просълзяват и обявяват, че няма никакъв проблем с него.

Ето пълен разказ на филмовата история. Марио е на 9, играе с приятели и те намират змия. Най-едрият от групичката я хваща и започва да тормози останалите с нея – докато Марио не издържа и го замеря с камък. Разгневеният побойник погва малкия герой на историята. Марио се покатерва през няколко стени на дворове, докато не се оказва пред прозореца на Борче. Дали Борче е гей или просто обича да се гримира – историята не обръща внимание, но хлапето вижда възрастния мъж да си слага грим. Борче го вижда на заден план, докато си прави едно от 10 поредни селфита – и бързо му се скарва.

Малкият Марио обаче обяснява цялата история и Борче видно му съчувства. Показва му своята змия – безобидна и симпатична. След това възрастният мъж изпраща детето до тях.

В следващата сцена виждаме Марио и негови приятели да си играят със сватбената рокля на майка му. Мацат се с червило, Марио е облякъл роклята, която е твърде голяма за него. Майка му се прибира, Марио и приятелите му бягат навън, но ги пресреща баща му. По-късно виждаме как Марио пере роклята, а на вечеря баща му го пребива. Малкият така и не разбира, че баща му не е ядосан за скъсаната и оцапана рокля. Майка му го пита: „Марио, да не си гей?“ „Какво?“ ококорва очи хлапето. „Нищо, извинявай, майка ти говори глупости. Не ти се сърдя за роклята“.

Историята завършва с грозна сцена – Марио и неговите приятели търчат по улицата, виждат Борче, и решават да го потормозят. Един от тях обаче удря мъжа и той припада. Марио побягва с останалите момчета, но после се спира, връща се и разреван се извинява на Борче.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.