Националисти организират аутодафе на учебник

Националисти организират утре публично изгаряне на учебника „Човекът и обществото“ за трети клас. Става въпрос за учебника на издателство „Просвета“, който предизвика скандал в последната седмица. В страницата на събитието във Фейсбук са се записали стотина души.

Повод за това стана публикация отпреди половин година в блога на общинския съветник от Варна и директор на историческия музей в Добрич Костадин Костадинов. Той се възмущава, че в учебника за трети клас пише, че Васил Левски е осъден на смърт, а не обесен. Не е съгласен с редица тези, изразени в учебника, като например, че по време на Османската империя немюсюлманите са имали определени права, и не приема, че в Съединените щати е имало протести в защита на българите заради потушаването на Априлското въстание.

Преди една седмица части от публикацията на Костадинов бяха цитирани от черноморски информационен сайт. След това те бяха широко отразени от редица медии, които обявиха учебника за скандален.

Професор Мария Радева – един от авторите на учебника, написа в отговор отворено писмо до медиите. Според нея съдържанието на учебника е съобразено с изискванията на програмата на МОН, според които е необходимо „да се формира чувство за национална принадлежност в социалния контекст на етническото разнообразие и да се изгражда толерантно отношение между всички български граждани“.

„Ние мислим за читателите на учебника. Трябва ли десетгодишните деца да бъдат закърмени с омраза към определени общности – етнически и религиозни“, пита Мария Радева. Тя подчертава: „Нашият учебник чете миналото през призмата на човешките права. Разказът за миналото включва малцинствата. Те участват в общото минало на българската нация. Нашият учебник залага основи за развитие на гражданските компетентности, на умения за съжителстване, а не за разделение.“ В заключение авторката на учебника казва: „Патриотизмът не е политическо знаме днес. Патриотизмът не е брошка за украса. Патриотизмът не крещи и не напада. Не унижава другите. Вместо да се борим с вятърни мелници, нека мобилизираме разума си. На първо място трябва да стои рационализмът. А най-страшен е фундаментализмът. Във всичките му форми. И аз се страхувам. А вие?

Пълния текст на позицията на Мария Радева можете да прочетете тук в Marginalia.

Мария Радева е съавтор на над 40 учебника и учебни помагала по дисциплините „История и цивилизация“ и „Човекът и обществото“. Има над 150 публикации в тази област.

Костадин Костадинов е общински съветник от Варна, избран от листата на ВМРО. В началото на 2013 той напусна ВМРО, но продължи да бъде общински съветник. После се присъедини към партията на телевизия СКАТ „Национален фронт за спасение на България“, но и там там не остана дълго. През юни тази година беше учредител на поредна националистическа партия – „Възраждане“. Името на Костадин Костадинов нашумя покрай наводнението във варненския квартал „Аспарухово“. Тогава той писа, че при разчистването след наводненията е нямало „нито един циганин доброволец“ и нарече ромите „подчовеци“, „паразити“ и „нечовешка сган“. Заради това ромски активисти организираха протест пред Съдебната палата.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.