Националисти ще правят патрули по границата срещу бежанци и имигранти

Организацията „Православна зора” свиква доброволчески патрули за охрана на рисковите участъци от българо-турската граница.

„Повече от година проблемът с незаконната имиграция в България остава нерешен. Дори след издигането на 30-километровата защитна преграда по границата с Турция, след протестите на българските националисти в края на миналата година, държавата продължава да бъде учудващо инертна по този въпрос, а нелегалният имигрантски поток, макар и умело прикриван от казионните медии, не е спирал и за миг”, твърди организацията в имейл от събота, подписано от председателя Живко Иванов и от политическия секретар Павел Чернев.

Това налага активно гражданско действие, заявява формацията и призовава „всички формални и неформални патриотични организации да се включат в тази националноотговорна инициатива”.

Според организацията „в последните седмици има множество сигнали, че защитното съоръжение е умело заобикаляно от нелегални афро-арабски имигранти, особено силно в района на река Резовска, умело направлявани от турски каналджии, пред погледа на българските гранични власти“.

Подобни патрули от националистите от друга организация обикаляха в края на миналата година по улиците в центъра на София и проверяваха незаконно документи на минувачи по „Пиротска”. Патрулите се прибраха, след като столичната полиция връчи предупредителен протокол на лидера им Боян Расате, че гражданските патрули нямат право да изпълняват каквито и да е правомощия на полицията.

„Православна зора” се представя като политическа организация за обединение на православните народи. В началото на май нейни активисти бяха сред участниците в „прочистването” на Троянския манастир от духовници „уличени в педерастия”. В съобщение до медиите се разясняваше, че веднага след въвеждането на новия манастирски игумен епископ Сионий, „предварително подготвена айнзац група” е „извършила рейд” за издирване на предполагаеми хора с различна сексуална ориентация. Изразите в кавички са от имейла, с който националистите разказват за акцията си.

Българската православна църква не реагира тогава нито на действията, нито на изразите, взети от реториката на нацистка Германия. Реакция няма и досега. Единственото решение, в което се споменава за проблем в манастира, е от 13 юни във връзка с молба на архимандрит Пахомий и жалба на монах Филарет, изложение на С. Вълева и изслушване на игумена епископ Сионий за проблемите и цялостното състояние на обителта. Монасите Пахомий и Филарет са двамата „посъветвани” от националистите да напуснат манастира. Светият синод решава да бъде извършен одит на Троянския манастир, изпраща архимандрит Пахомий в Бачковския манастир, архимандрит Григорий – в Сливенската епархия, а за монах Филарет предписва да бъде заведено църковно-наказателно дело в най-кратък срок.

Политическият секретар на „Православна зора” Павел Чернев – бивш сподвижник на ВМРО и бивш депутат от „Атака”, бе през март в Крим по поканата на властите в самообявилата се кримска автономия. По собствените му думи пред български медии мисията му там била да следи за „безопасността на изборния процес и волята на кримския народ да бъде демократична и коректна”.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.