Националната мрежа за децата сезира Главната прокуратура по случая на детето с аутизъм

Националната мрежа за децата подкрепя призива на родителите на детето с аутизъм за незабавни и координирани мерки от страна на институциите за проверка на сигнала за сексуално насилие над момичето. Това се казва в становище на НМД, изпратено днес до Главната прокуратура, при Омбудсмана на Република България и други отговорни институции.

Вчера майката на момичето разпространи в социалната мрежа Facebook отворено писмо, в което описва случай на предполагаемо сексуално насилие над дъщеря ѝ, извършено в помощното училище в София, в което детето учи. Според майката учителите и ръководството на училището не са могли да дадат задоволителен отговор защо сутиенът на детето се намира в класната стая, след като то не е в състояние да го сваля само. Междувременно момичето е променило поведението си, не позволявало да го къпят и говорело за мъж, който го е пипал и му е причинил болка. В писмото на майката се казва, че реакцията на директорката на училището е била: „Кой ще повярва на дете с аутизъм“? Решението на майката Радосвета Симеонова да разпространи случая в интернет е взето, след като е пуснала жалби до 6 РПУ в София, до МОН и до Държавната агенция за закрила на детето, които са останали без резултат.

След като призивът на Симеонова беше многократно споделен във Facebook, а скоро след това редица медии го отразиха, МОН организира брифинг по случая, в който участваха заместник-министър Ваня Кастрева и експертите към МОН Грета Ганчева и Лазар Добрев. Те повториха версията на ръководството на училището, според която детето имало склонност да се съблича. Радосвета Симеонова категорично отрече това твърдение. Според Кастрева помощното училище има добра организация. Тя определи твърденията на родителите като „шокиращи“.

Министърът на образованието Румяна Коларова също подкрепи ръководството на училището. Според нея на деца с аутизъм не може да се вярва, а отговорността за разплитане на случая е и на неправителствените организации (Националната мрежа за децата).

В становището на НМД се казва, че децата с увреждания и децата с проблеми в развитието са сред най-стигматизираните и маргинализирани деца в света. Експертите от НМД привеждат данни от международни изследвания, според които рискът от насилие при такива деца е значително по-голям поради игнорирането от страна на общността и негативните традиционни нагласи. „Твърдението на директорката на училището към майката „Никой няма да повярва на дете аутист“ е нагледен пример за реакцията към подобен род случаи“, пише в становището.

„Практиката и изследванията обаче показват, че реално децата по-често не говорят за това и отричат, вместо да лъжат или да дават невярно потвърждение. Психологичната травма, резултат от сексуално насилие в детска възраст, може да доведе до сериозни последствия върху формирането на личността и има трайни последствия по отношение на цялостната психична организация на жертвата. Изследванията също така  установяват, че закъснялото разкриване спомага за посттравматичен стрес, разстройство и за депресия“, твърдят експертите от НМД.

Национална мрежа за децата счита, че съществуващите в България законодателство и практики по отношение на децата с увреждания често са в противоречие с принципите, залегнали в Конвенцията на ООН за правата на детето и в други основополагащи международни документи за човешките права. Традиционния подход към тях като към болни деца, които имат нужда само от съчувствие и медицинска грижа, допълнително ги дискриминира.

От НМД обръщат внимание, че този случай показва, че е необходимо да се провери как работи и доколко ефективен е Координационният механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца, жертви или в риск от насилие. По силата на този механизъм институцията, която е сезирана (Дирекция „Социално подпомагане“ – Отдел за закрила на детето, Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) или МВР), трябва да уведоми останалите институции до един час. А до 24 часа след подаване на сигнала Отделът за закрила на детето трябва да е направил оценка, трябва да е сформиран мултидисциплинарен екип. Освен това, ДАЗД трябва да е уведомена за необходимостта от кризисна интервенция и ръководството на училището трябва да е предприело мерки за изясняване на случая и защита на другите ученици.

Националната мрежа на децата настоява да се ревизират практиките и политиките за закрила на детето в България, като специално внимание трябва да се обърне на институциите за деца с увреждания. От НМД призовават България да въведе политика за спиране на нарушаването на правата на децата, които са жертви и свидетели на престъпление, както и Закон за детското правосъдие с  философия на приветливото към децата правосъдие.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.