Националната гвардия влезе във Фъргюсън за делото срещу бял полицай

Споделете статията:

Отряди от Националната гвардия се разполагат около Фъргюсън, докато градът чака решението на съдебните заседатели дали да накаже белокожия полицай, който застреля невъоръжен тийнейджър през август тази година, съобщи Ройтер. Губернаторът Джей Никсън обяви извънредно положение в щата, но уточни, че отрядите ще бъдат подкрепление за полицията в отговор на всякакви протести, които ще възникнат след решението.

Очаква се нова вълна на протести около Сейнт Луис, подобни на онези след фаталния изстрел срещу 18-годишния Майкъл Браун на 9 август, особено ако полицаят от Фъргюсън Дарън Уилсън не бъде обвинен. Официални лица са съобщили, че решението на съдебните заседатели ще излезе този месец.

На 18 ноември Никсън трябваше да се закълне пред членовете на новата „Комисия Фъргюсън” – група, натоварена с разглеждането на социалните и икономическите условия, довели до размириците след смъртта на Браун и с предложения как да се подобрят. Всеки пети жител на Фъргюсън, град с население от около 21 000 души, предимно чернокожи, живее под прага на бедността – съотношението е над средното за щата.

Никсън не каза колко отряда от Националната гвардия ще бъдат изпратени в Сейнт Луис или къде ще бъдат разположени. В неделя и в понеделник в района имаше мирни демонстрации и някои местни лидери изразиха гнева си от изявлението на губернатора за извънредно положение.

„Националната гвардия се вика, когато полицията се е провалила. Военното присъствие в града ще бъде исторически фал от страна на правителството. Това не е война. Няма военно решение”, заяви членът на градския съвет Антонио Френч. Полицията във Фъргюсън бе критикувана, че е отговорила с военни действия на демонстрациите през август. Тя е използвала сълзотворен газ и гумени патрони срещу тълпата, която е подпалила два магазина в предградията на Фъргюсън и няколко пъти е хвърляла камъни и бензинови бомби срещу полицията.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.