Национално проучване регистрира спад на ромската неграмотност. Най-зле е в гетата

 

Заетостта на ромите за десет години се е увеличила от 19% на 45%, тревожно обаче расте броят на децата в сегрегирани училища, сочи Национално представително проучване за образованието и реализацията на ромската общност от края на 2019 година и началото на 2020 година. Според проучването ромите са увеличили своето участие в образователната система – като обхват на учениците и в средното образование, и във висшето образование.

Извадката обхваща над 4 100 души. Направена е по методология на Програмата за развитие на ООН от 2011 година. Проследява се житейската история на няколко поколения.

Делът на ромите, които завършват висше образование е нараснал 6 пъти, но все още е малък. Регистрира се спад на неграмотността, особено сред онези, които не живеят в сегрегираните квартали. При направената допълнителна извадка, проследяваща тези разлики при роми, които живеят в смесени квартали, се отчита грамотност от 92%, което е много близко до средната стойност за страната.

снимка: Бгнес

Колкото повече години прекарват ромските деца в детска градина, толкова по-висока е вероятността да завършат средно или висше образование, гласи друг от изводите на изследователите. Делът на завършилите висше образование е два пъти по-висок сред ромите, които са посещавали детска градина. Държавата трябва да осигури достъп на ромските деца до детски градини, тъй като имаме много нисък обхват там – около 25-30%, това варира в страната.

Заетостта на ромите за десет години се е увеличила от 19% на 45%, показва националното проучване.

Професионалните гимназии са много добър ключ за интеграцията, а увеличаването на годините в образователната система действа като превенция срещу ранните бракове.

Единствената негативна тенденция, която регистрира изследването, е засилването на образователната сегрегация. От 31% през 2011 година в момента 47%, или почти половината ромски деца, учат в училища, в които има само ромски деца.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.