Нацистки коментар за „бели европейци“и „чиста и автентична Европа“ прати хърватски дипломат на съд

Висш хърватски дипломат бе обвинен, че накърнява репутацията на страната си, след като постна провокативен коментар във Фейсбук профила си на фона на идилични снимки на Адриатическото крайбрежие, предаде БНР.

„Само бели европейци, както си беше само преди 30 години в цяла Европа“, написа Елизабета Маджаревич.

Външният министър на страната заяви, че след станалото тя е отзована.

Инцидентът изглежда засрамва Хърватия, която се присъедини към ЕС едва през 2013 г. и поема председателството на съюза през януари.

Фейсбук профилът на г-жа Маджаревич, която е първи секретар в посолството в Берлин, сега вече е изтрит.

Но възгледите ѝ бяха изложени в хърватския сайт Index.hr, който посочи, в поста от 8 август под облените със слънце снимки на Хърватия, тя говори за „бели европейци“ и „чиста и автентична Европа“. И че такива коментари са характерни за белите националисти и неонацистите.

В началото тя защити постовете си с мотива, че има правото да пише като частно лице. „Не съм официален представител или политик, а обикновен човек, който има правото на лично мнение“, бе цитирана тя да казва във Фейсбук. А в един момент предположи, че профилът ѝ бил хакнат.

Но Index.hr посочи, че в предишни постове тя е писала за „ислямски дневен ред“ на мюсюлманите, а и други с хомофобски възгледи. В един от тях тя свързва ЛГБТК (лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър, интерсексуални и други хора с нетрадиционна сексуална ориентация) с педофилията.

Външният министър Гордан Гърлич Радман, който до неотдавна бе посланик на Хърватия в Германия, отхвърли твърденията, че профилът ѝ бил хакнат и подчерта, че един дипломат никога не е частно лица. Тя е отстранена от длъжност в очакване на решението съда на публичната служба, добави той.

„Когато един човек е дипломат, той трябва да се държи като такъв и да провежда държавната политика. Края на частния живот. Ако не е готов за това, не може да е дипломат“, добави той.

Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович написа в туитър, че дипломатите служат на страната си и трябва да се държат подобаващо.

„Хърватия споделя европейските ценности“, подчерта тя. И добави, че в дипломатическата служба няма място за расизъм или каквато ѝ да е форма на ксенофобия или нетолерантност.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.