НДК ще бъде осветен в цветовете на дъгата за Деня на толерантността

Фасадата на един от символите на столицата – Националния дворец на културата, ще бъде осветена в цветовете на дъгата по повод Международния ден на толерантността. Сградата на НДК ще свети в часовия диапазон между 20:00 и 21:00 часа на 16 ноември 2018 г. в знак на уважението към различията, многообразието на култури и традиции, както и в защита на всички форми на индивидуална човешка свобода. Инициативата се нарежда сред разнообразието от обществени и социални каузи, които НДК подкрепя чрез осветяване на фасадата си.

„Искрено благодаря на целия екип на Националния дворец на културата за подкрепата. Символичният жест е още един начин да повишим видимостта за ЛГБТИ общността в България и да привлечем вниманието към борбата с дискриминацията. Надяваме се, че и други институции у нас ще засвидетелстват чрез подобни жестове подкрепа за своите граждани, някои от които не са хетеросексуални“, заяви Симеон Василев, основател и директор на фондация GLAS (Gays and Lesbians Accepted in Society).

С осветяването на НДК в цветовете на дъгата, София се нарежда до редица световни градове с подобни инициативи, сред които Вашингтон, Ню Йорк, Сан Франциско, Тел Авив, Берлин, Брюксел, Дъблин, Лондон и други. Това е третият път, в който конгресният център свети в цветовете на толерантността. За първи път НДК е осветен по подобен начин през 2015 г.,отново за Международния ден на толерантността. През 2017 г. eмблематичната сграда бе озарена от цветовете на дъгата в навечерието на 10-годишнината от шествието София Прайд.

На 16 ноември се отбелязва Международният ден на толерантността. През 1996 г., Общото събрание на ООН призовава страните-членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространява идеята за разбирателоство между народите. На същата дата държавите-членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността. С Резолюция 51/95 от 12 декември 1996 г. Общото събраниена ООН обяви 16 ноември за Международен ден на толерантността като следствие от приетата от ЮНЕСКО Декларация за принципите на толерантността.

„Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия свят, на нашите форми на изразяване и начини на човешкото битие. Тя е синоним на знания, отвореност, общуване и свобода на мисълта, съвестта и убежденията.“, се казва в член първи на декларацията.

В опит да спрат дискриминацията срещу пребиваващи в България еднополови двойки, с официално признат брак или съжителство в друга страна-членка на ЕС, четири български организации призовават към предприемане на активни действия за промяна на българското законодателство и привеждането му в съответствие с европейското. Целта на инициативата  е да бъдат признати съществуването и правните последици от законно сключените граждански бракове и партньорства между лица от един и същи пол в други държави-членки.

Подписите се събират на адрес https://www.peticiq.com/samesexcouples, а текстът на съобщението цитира отказа на Столична община да признае брака между хомосексуална двойка, сключен във Великобритания. Целта на българската кампания е да набере 5000 подписа в подкрепа. Паралелно върви и кампания за набиране на подписи на европейско ниво правозащитната платформа All Out. На адрес https://go.allout.org/en/a/lovemoves/ вече са събрани над 11 000 подписа в подкрепа на инициативата, а крайната цел е 20 000 подписа.

„Непризнаването на техния брак от българското правителство, нито друга форма на узаконяване на семейството между лица от един и същи пол, се отнася и за семействата, както на български, така и на чуждестранни граждани. По този начин България нарушава Директива 2004/38/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно правата на гражданите на Съюза и на членовете на техните семейства да се движат и да пребивават свободно на територията на държавите членки (Директива за свободно движение). Страната отказва да третира семейства и партньорства между лица от един и същи пол като такива и по този начин нарушава свободата на движение на гражданите на ЕС и техните семейства“, коментира Деница Любенова, юрист в Младежка ЛГБТИ организация „Действие“.

Кампаниите за събиране на подписи в подкрепа се организират от фондация GLAS, Фондация “Ресурсен център – Билитис”, Младежка ЛГБТИ организация “Действие” и правозащитната онлайн платформа “Маргиналия” в рамките на проекта Love Moves, финансиран от Rights, Equality and Citizenship Programme на Европейската Комисия. Координатор по проекта е Центърът за изследване на демокрацията.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.