Не може като в средновековието да се набеждава един човек за виновен и да бъде гонен като вещица

Младата лекарка д-р Сибел Муса не е първоизточникът на коронавируса в Кърджали, заяви пред Ефир 2 доц. Петър Атанасов, ръководител на COVID отделението в „Пирогов“. „Нейният PCR тест показва, че тя има разпаднал се вирус, което не е биологично заразно. Това означава, че тя не може да разпространява заразата. Д-р Муса няма категоричен PCR тест за положителна проба. Останалите нейни тестове са отрицателни“, обясни доц. Атанасов.

„Не може като в средновековието да се набеждава един човек за виновен и да бъде гонен като вещица от инквизицията. Властите в Кърджали са виновниците и трябва те да бъдат разследвани, най-вече местното РЗИ“, коментира доц. Атанасов. По думите му д-р Муса не е виновна по презумпция, защото три месеца е била на първа линия в „Пирогов“ и през нея са минали и спасени над 400 пациента. През цялото време е изследвана за COVID-19 и всички нейни проби са отрицателни. „Реакцията на прокуратурата, РЗИ и областния управител на Кърджали е смешна, защото тогава те трябва да разследват и всеки взрив на шарка и заушка в детските градини“, допълни доц. Атанасов.

Д-р Муса посещава близка възрастна роднина, която е в белодробното отделение на кърджалийската болница, която е с тежко онкологично заболяване. При приемането и по време на престоя, на болната жена не е направен тест за коронавирус. След влошаването на нейното състояние, е преместена в болница в Пловдив, където и е направен PCR тест и откриват COVID-19. На 11 юни възрастната жена почива от основното си заболяване. Веднага след като научава това, д-р Муса си прави доброволно тест, който е отрицателен. Огромната грешка в случая е на РЗИ – Кърджали и на местната болница, които са приели жената без да направят тест за коронавирус. Всъщност заразата тръгва именно от белодробното отделение в болницата в Кърджали.

източник

Заглавието е на редакцията

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.