Не на езика на омразата

Ден преди деня на ромите – 8-ми април, представители на малцинствения етнос изразиха болката и негодуванието си срещу езика на омразата, насочен срещу различните в България и употребяван „на много високо равнище”, както казва един от протестиращите, цитиран в Дарикнюз.

Демонстрантите са представители на 30 ромски организации, според които езикът, който си позволяват безнаказано хора като Валери Симеонов, не само, че уронва достойнството на ромите, но и насажда етническо напрежение, което е опасно за цялото българско общество. Основен акцент в позицията на протестиращите, предаден от БНР, е, че с ромите в гетата се работи, но медиите не отразяват достатъчно добите практики.

Протестът, организиран пред президентството, е адресиран най-вече до Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и Цецка Цачева. Основните му точки, призиви и акценти са представени в писмо, което представителите на ромската общност внесоха в Народното събрание и в президентството, съобщи на сайта си телевизия Евроком.

Паралелно с ромската демонстрация, на 3-тия етаж на Министерския съвет бе осъществена кръгла маса под надслов: „Езикът на омразата и неговото въздействие върху интеграционния проект”, организирана от асоциация „Интегро”. Сред участниците бе и адвокат Даниела Михайлова, която призова като противодействие на словото на омразата да се прилага в пълен размер законодателството, като се спазват Закона за радио и телевизия и Закона за защита от дискриминацията.

В представеното си на кръглата маса изследване: „Езикът на омразата в периодичния печат и в електронните медии” проф. Илона Томова от БАН подчерта, че според анализираните материали словото на омразата е насочено предимно срещу ромите.

Макар и поводът за протеста да е недопустимото говорене на един депутат, избран, за да представлява българските граждани в Народното събрание, а не да ги противопоставя, подтекстът на ромското негодувание бе, че поведението на Валери Симеонов доказва, че то не е изолиран случай, а вече общоприето отношение към етноса. Негодуванието на събралите се роми срещу словото на омразата бе, че то приравнява на етнически принцип хора, които имат право да не бъдат смятани единствено за крадци и скотове, само защото са роми.

Маргиналия напомня, че една от основните причини за създаването на онлайн платформа за човешки права бе именно ценността да има медии, които не само да не си позволяват да популяризират езика на омразата, но и активно да предлагат говорене, което да консолидира обществото.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.