„Не” на злоупотребяващата политика на Австралия за даване на убежище

Политиката за даване на убежище на Австралия бе преразгледана през изминалата седмица от Комитета към ООН за икономическо развитие, социални и културни права, съобщи Хюман Райтс Уоч. За пореден път представителите на австралийското правителство бяха неискрени и неубедителни в представянето си пред комитета, който наблюдава спазването от страна на държавата на Международната конвенция за икономически, социални и културни права.

Разкритията на комитета потвърждават предишните заключения на много наблюдатели, включително на ХРУ: офшорното „изпращане” означава, че търсещите убежище и бежанците с години са държани в окаяни условия, с бледа или никаква идея кога ще могат да си тръгнат. Те страдат от редица нарушения на човешките права, които значително засягат менталното и физическото им състояние.

От 2012 г. австралийското правителство насилствено е прехвърлило стотици бежанци и търсещи убежище в Папуа Нова Гвинея и на малкия тихоокеански остров Науру, като форма на „регионално разпределение”. Близо 1200 мъже, жени и деца понастоящем се намират в Науру, а около 900 души в Папуа Нова Гвинея.

Австралия многократно се е отричала от отговорността си за тези хора. Миналия месец, Ричард Джонсън, австралийският представител по имиграционни въпроси, отрече повече от веднъж, че Австралия има ефективен контрол над търсещите убежище разпределени на двете места, твърдейки, че центровете са управлявани и ръководени от Папуа Нова Гвинея и Науру според техните закони. Комитетът към ООН обаче потвърди обратното: всъщност Австралия оказва ефективен контрол.

Австралийски представители и сключващи договори извършват принудителни трансфери на търсещи убежище със самолети платени от Австралия. Още повече, правителството плаща за всички аспекти на „прехвърлящите” операции в Науру и Папуа Нова Гвинея и взима всички операционни решения свързани с центровете за бежанци там.

В своите разкрития Комитетът изрази загриженост и тревога от австралийското „наказателно отношение” към пристигащите с лодки и прехвърлянето на търсещи убежище в Папуа Нова Гвинея и Науру за разглеждане на молбите за даване на убежище. Подчертана бе също така острата изолация, излагането на насилие, опитите за самоубийства и ограниченият достъп до услуги като здравеопазване и образование, на които са подложени бежанците и търсещите убежище.

Комитетът призова правителството на Австралия да спре офшорното справяне с молбите за убежище, да затвори регионалните центрове за бежанци, да върне всички „прехвърлени” в Австралия и да разгледа молбите им там.

Според нова процедура на комитета, към момента Австралия има 18 месеца да отговори и действа според неговите препоръки. Но и този срок е твърде дълъг. Австралийското правителство трябва да действа незабавно за затваряне на центровете, да приеме на територията си всички бежанци и търсещи убежище и да спре завинаги офшорното им прехвърляне.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.