Не сме болни. Различни сме. Дайте шанс на хората със синдрома Даун!

Под мотото „Светът е шарен“ отбелязваме международния ден на хората със синдром на Даун. Фондация Живот със Синдром на Даун от години настояват за нормативни промени, които гарантират правата на хората и децата със Синдрома и след 3-годишна възраст.

Всеки, който днес обуе шарени чорапи се включва в кампанията, изпраща посланието „Аз приемам“. Фондация „Живот със синдром на Даун“ и влогъри записаха видеа, чрез които предизвикват обществото да заговори за синдрома на Даун. Стремят се да обяснят на широката общественост, че хората със синдром на Даун също имат своите права и на първо място – правото на живот. Сред популярните лица са певецът Миро, водещият Ники Кънчев, певицата Мария Илиева и др.

В Германия хората със синдром на Даун учат, работят, спортуват, карат шофьорски курсове и се занимават с изкуство. „Не сме болни. Различни сме.“

За първи път денят е отбелязан по време на VI световен симпозиум посветен на синдрома на Даун, който се провежда в Палма де Майорка през 2006 година, по инициатива на Европейската и Международна асоциации с цел превенция и помощ на хората със синдрома на Даун. Денят – двадесет и първо число на третия месец, не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.

Синдромът на Даун е описан през 1866 г. от Джон Лангдън Хейдън Даун – британски лекар, генетик, който дава определение “монголизъм”Сто години по-късно е открита и допълнителната хромозома, така през 1965 г. хромозомната аномалия официално получава определението “Синдромът на Даун” в чест на своя пръв откривател. Фамилията на доктора, обаче случайно съвпада с английската дума – “долу”, затова дълго време в обществото битува невярното заблуждението, че хората със Синдром на Даун са умствено изостанали.

Всяко родено дете със синдром на Даун има реалните възможности да води един пълноценен и сравнително независим живот, стига да му бъде предоставена тази възможност.

Осигуряването на необходимите медицински и физиотерапевтични грижи, целенасочените занимания още от първите дни на бебето, всекидневният контакт с любящи близки, помощта на специалисти логопеди и психолози стимулират разгръщането на възможностите на тези деца.

Достъпът до образование и до обучение, съобразено с техните силни и слаби страни, им дава по-добри възможности за овладяване на полезни за тях самите и за обществото знания и умения. Тяхната наблюдателност, старателност и упоритост са качества, които им дават добър шанс да си намерят подходяща работа. Любовта им към музиката, танците, изобразителното изкуство би могла да бъде креативна и да доведе до успехи в тези области.

Все по-често се появява информация за успешната реализация на хората със синдрома на Даун във всички области на живота – децата успешно се справят в училище, младежи се обучават във висши учебни заведения, работят, успешно се представят в сферата на изкуствата – стават художници, музиканти, артисти.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.