Не спират протестите на софиянци срещу кризисния център за бездомните хора търсещи топло място

Споделете статията:

Жителите на столичния квартал “Красна поляна” протестират. Те са притеснени от кризисния център за настаняване на бездомни, който отвори врати на 1 декември и ще работи до месец март. Има засилено полицейско присъствие

Първият кризисен център се намира в квартал “Захарна фабрика”, блок 51А. Центърът разполага с 80 места. На бездомните хора се предоставя подслон, храна и консултации със социален работник.

Очакваше се да бъде отворен и вторият филиал на центъра. В него има още 90 места. Всеки, който се нуждае от подслон, може да отиде сам до центъра. На разположение са и мобилни екипи, които реагират на получените сигнали.

Посетителите прекарват там нощта, а на следващия ден освобождават мястото. Няма ограничение в броя нощувки през зимата.

“Това е квартал от затворен тип с малко жители. Ние от центъра сме предприели всички необходими мерки за спокойствието на гражданите. Стремим да създадем благоприятни условия за живот на настанените бездомни, както и да не излизат по улиците през деня, а да бъдат вътре, на топло в центъра”, казват социалните работници.

В „Красна поляна“ има две православни църкви „Св. Св. Петър и Павел“ и „Възкресение Христово“.

Протестите на жителите на квартала са провокирани от снимки разпространени в социалните мрежи.

Кметът на район “Илинден” Иван Божилов каза, че подкрепя недоволството на хората. Засилена е охраната, но трябва да се вземе някакво по-общо решение, призова Божилов:

“Кризисният център трябва да съществува, това са хора, които не можем да ги оставим на улицата, но трябва да се помисли. По-сериозни мерки ще сложим. Говорихме и с директора, тъй като сутрин като излязат, квартала го ползват за тоалетна. Но това са и хора, които искат този начин на живот

..Жители от квартала коментираха, че бездомните хора се оставят без надзор през деня, а грижата за тях е само през нощта.

.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.