Не спират протестите на софиянци срещу кризисния център за бездомните хора търсещи топло място

Жителите на столичния квартал „Красна поляна“ протестират. Те са притеснени от кризисния център за настаняване на бездомни, който отвори врати на 1 декември и ще работи до месец март. Има засилено полицейско присъствие

Първият кризисен център се намира в квартал „Захарна фабрика“, блок 51А. Центърът разполага с 80 места. На бездомните хора се предоставя подслон, храна и консултации със социален работник.

Очакваше се да бъде отворен и вторият филиал на центъра. В него има още 90 места. Всеки, който се нуждае от подслон, може да отиде сам до центъра. На разположение са и мобилни екипи, които реагират на получените сигнали.

Посетителите прекарват там нощта, а на следващия ден освобождават мястото. Няма ограничение в броя нощувки през зимата.

„Това е квартал от затворен тип с малко жители. Ние от центъра сме предприели всички необходими мерки за спокойствието на гражданите. Стремим да създадем благоприятни условия за живот на настанените бездомни, както и да не излизат по улиците през деня, а да бъдат вътре, на топло в центъра“, казват социалните работници.

В „Красна поляна“ има две православни църкви „Св. Св. Петър и Павел“ и „Възкресение Христово“.

Протестите на жителите на квартала са провокирани от снимки разпространени в социалните мрежи.

Кметът на район „Илинден“ Иван Божилов каза, че подкрепя недоволството на хората. Засилена е охраната, но трябва да се вземе някакво по-общо решение, призова Божилов:

„Кризисният център трябва да съществува, това са хора, които не можем да ги оставим на улицата, но трябва да се помисли. По-сериозни мерки ще сложим. Говорихме и с директора, тъй като сутрин като излязат, квартала го ползват за тоалетна. Но това са и хора, които искат този начин на живот

..Жители от квартала коментираха, че бездомните хора се оставят без надзор през деня, а грижата за тях е само през нощта.

.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.