Не знаех, че в Дупница хората се делят на цигани, на бели и черни

Талантливият Томас Томов претърпя унижение на расова основа от охранител на дискотека “Еуфория” в Дупница, съобщава Hit media.  През 2014 година той спечели Голямата награда в  музикалния формат”България търси талант” . Тогава 17-годишният Томас бе наречен “Павароти от Дупница” и му предстоеше кариера като оперен певец.

 

Артистът решил с компания да посети местното заведение в парк “Рила”, но охранител го посрещнал с думите, че е мангал и няма право да влиза в дискотеката. Проявата на расисъм е осъдена от международното и вътрешното право. Законът защита от дискриминация изисква недопускане на дискриминационно или унизително поведение спрямо хората заради тяхната въображаема „непълноценност“.
Пред медията Томас Томов казва: “Получавах безброй поздравления и подаръци за победата в реалити предаване , снощи бях засегнат от охраната на дискотека euphoria парк Рила в гр. Дупница с това , че съм бил мангал и нямам право да вляза в дискотеката … не знаех , че в Дупница хората още се делят на цигани, бели и черни ….През 2015 г получих плакет за почетен гражданин на гр.Дупница”.
Агенцията на ЕС за основните права(Fra.europa.eu)  системно отразява ситуацията с проявата на дискриминация на публични места на ромите и е отправяла препоръки за насърчаване на интеграцията на малцинствата в обществения, професионален и политически живот. В последните си доклади агенцията посочва, че почти един от всеки двама роми (41 %) са се почувствали дискриминирани поради своя етнически произход. В редица други правозащитни доклади се съобщава за нарастване на проявите на расистко третиране на лица от не-български етнически произход.
Гражданинът Томас Томов ще сезира  Комисията за защита от дискриминация, както и Български хелзинкски комитет за нарушените му  права.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.