Неадекватни нападки срещу сайта Фактор от руското посолство

На 23 септември Faktor.bg публикува  текста „79 дни софиянец чака КАТ да каже, кой е руският дипломат, потрошил мотора му и опитал да го прегази“. Поводът е човек, станал жертва на предизвикателно поведение на пътя от представител на Руското посолство. След сблъсък с джипа с червени номера, който се движел в пълно нарушение на правилника, скутерът му е потрошен, а Петър Дечков едвам се е отървал в последния миг да не бъдат прегазени краката му. Повече от 80 дни мъжът не може да си получи застраховката и да ремонтира мотора, защото в протокола, съставен от полицаи, липсва подписът на виновната страна. Дечков е пуснал искане в КАТ  да бъде установен  шофьорът на тъмносин „Нисан-Терано“ с дипломатически червен номер С6811“, но резултат няма.

Вместо извинение към потърпевшия софиянец и проява на разбиране за деликатната ситуация в Руското посолство реагират по неадекватен начин.

На 24 септември на фейсбук страницата на посолството е публикуван текст, придружен със снимка от публикацията на Faktor.bg и червен печат FAKE NEWS(виж в края на текста, б.р.). Материалът на Faktor.bg е обявен за измислица. Медията е обвинена в русофобство и принципно игнориране на  фактите, а публикацията е определена като откровена клевета срещу служители на посолството.

От посолството призовават българите да не четат такива медии, които ги лъжат и манипулират  вместо да признаят вината на своя служител и да разследват сигнала, лъжците обвиняват в лъжа медия, която добросъвестно си е свършила работата. В публикацията не се оборва Faktor.bg и свидетелствата на пострадалия Дечков, както и факта, че е заведено искане в КАТ,  под  номер 72374, с молба да бъде открит водача нарушител. Пропуснато е да се спомене,че  има жалба от пострадалия до Външно министерство, какткакто и това,че дипломатът им дори не е спрял да види, какво се е случило с гражданина. Преобладават клевети и обвинения.

Пред Маргиналия главният редактор на Фактор Стойко Стоянов  каза: „На извинение не се надяваме, но ще дадем на Руското посолство да докаже в съда, че срещу  нас са тиражирани лъжи и клевети, само дано не се крият подло зад имунитета си като дипломатическа мисия у нас“.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.