Недопустима руска намеса в тълкуването на събития от българската история

Поредна историческа интрига произведоха вчера авторите на изложбата „75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма“. На 9 септември  един от тях, руският историк Константин Могилевски заяви безапелационно в националния ефир на „Хоризонт преди всички„, че в България не е допуснат Холокост! Историкът направи и още едно изявление в  характерния надменен и всезнаещ стил на Русия, чиято експанзия в политическото и културно пространство не е от вчера. Той заяви, че причината за щастливата съдба на евреите в България да избегнат дискриминацията и физическото им унищожение се дължало на…цар Борис и неговото правителство!
В отговор на тези вопиюща некомпетентност и откровено манипулативни внушения реагира Организацията на евреите в България „Шалом“. Часове след изказването на Могилевски бе разпространена позицията им.
Ето пълния текст:
Позиция на Организация на евреите в България „Шалом“ по повод днешното изказване на руския историк и един от авторите на изложбата, посветена на „75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма“ Константин Могилевский, че в България не е допуснат Холокост, което е постижение на царя и тогавашното правителство, в предаването „Преди всички – Хоризонт“ на БНР „Хоризонт“.
Законът за защита на нацията, внесен от пронацисткото правителство на министър-председателя Богдан Филов и утвърден с указ, подписан от Цар Борис III, има за цел да уреди, подобно в други държави, „еврейския въпрос“. Създаден в унисон със законодателството на Нацистка Германия на расистка и националсоциалистическа основа, неговите разпоредби са унизителни за българските граждани от еврейски произход и в разрез с действащата към момента на приемането му Търновска конституция. Макар и антиеврейската политика в България да не завършва с депортация в концентрационните лагери, този факт не отменя тежките страдания, понесени от нашите сънародници по време на Втората световна война.
Между 1941 и 1944 година българските евреи са лишени от огромна част от гражданските си права. Те са подложени на редица стопански и обществени ограничения и са принудени да полагат безплатен труд в еврейските трудови групи. Единствено достойната позиция на българския народ, част от народните представители, обществените и духовните водачи на нацията, успява да предотврати най-страшното – окончателната депортация – и по този начин да запази, както пише в едно от писмата срещу ЗЗН, „престижа на нацията и завоюваните традиции на веротърпимост и човещина“.
Намираме за недопустимо вмешателството на чужди държави в тълкуването на тези драматични за България събития, чиито свидетели са все още между нас. Подобно грубо пренаписване на историята оскърбява както техните болезнени спомени, така и паметта на жертвите, включително 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот – тогава територии под българска администрация, депортирани в нацистките лагери на смъртта. Съхраняването на паметта за Холокоста е водещ приоритет в дейността на нашата организация и всеки опит за исторически ревизионизъм ще бъде неизменно, остро и категорично осъждан.
София, 9 септември 2019 г.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.