Негодувание в Кале след смъртта на нигериец в палатка

Организации за оказване на помощ протестираха за „нечовешките” условия за мигрантите и бежанците, които нощуват в Кале, след  като 25-годишен нигериец умря от задушаване с дим в палатката си. Той се опитал да си запали огън в консервена кутия, за да се стопли и да си приготви храна, съобщава „Гардиън”.

Полицията в Па-дьо-Кале потвърди, че в края на миналата седмица е починал мъж от натряване с димни изпарения и че ще му бъде направена аутопсия. Човекът е третият мигрант или бежанец, който умира в Кале тази година.

Организациите реагираха с възмущение и се присъединиха към левите опозиционни партии в протеста срещу скорошен декрет на десния кмет на Кале, насочен към забраната за събирането на мигранти в центъра на града по време на планираните за този месец културни мероприятия.

Благотворителните организации заявиха, че решението е ограничило възможността им да разпределят храна на мигранти и бежанци, които спят на открито.

„Тази смърт е наистина символична. Случва се в момент, когато местните власти се опитаха да преместят мигрантите, както и доброволците, които им помагат, от центъра на града, заради обществения ред”, заяви Франсоа Генок от организацията „Подслон за мигрантите”.

Отчасти декретът бе подписан така, че да съвпадне с уличния фестивал в Кале тази седмица. Няколко политически партии, включително Зелените, социалистическата партия и др. казаха, че подобно решение отнема на мигрантите „тяхната човешка същност и ги етикетира като паразити, които трябва да бъдат скривани или прикривани зад стени.”

След затварянето на временния лагер за мигранти в Кале през октомври 2016 г., стотици хора спят на открито по крайбрежието в ужасни условия, мнозина от тях без достъп до санитарни условия. Според благотворителните организации понастоящем в Кале се намират между 400 и 500 мигранти и бежанци, с надеждата да преминат във Великобритания. Мнозинството са от Афганистан, Еритрея, Етиопия, Иран, Ирак, Пакистан и Судан.

Антоан Нер, координатор за Утопия 56, организация, която помага на мигранти и бежанци в Кале, заяви, че условията са „унизителни и нечовешки” и че „Хората са третирани по толкова рискован и недопустим начин, че резултатът от това са твърде много смъртни случаи”.

 

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.