Неизвестен брой ромски къщи с неизвестен брой жители (не) бяха разрушени във Варна вчера

Споделете статията:

Събарянето на къщи в ромската махала „Максуда“ във Варна вчера приключи няколко часа след започването си. То спря след сигнал, изпратен от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) до българското правителство, съобщава „Капитал“. Това става ясно от факс, който адвокат Даниела Михайлова е получила и предоставила на „Капитал“. Адвокат Михайлова представлява в ЕСПЧ жителите на махалата, поискали помощ от Съда в Страсбург. Часът на спирането на събарянето на къщите съвпада с времето, когато българското правителство е получило факса на Съда.

В писмото си до българското правителство съдът в Страсбург иска пълна информация „за мерките, предприети за настаняването и грижата за възрастните, хората с увреждания и други уязвими лица“, чиито домове бяха разрушени вчера. В писмото се настоява и информация дали тези мерки биха могли да доведат да разделяне на децата от техните родители. Съдът настоява правителството да предостави исканата информация най-късно до 16 часа днес.

Реакцията на Европейският съд за правата на човека в Страсбург е аналогична със случая отпреди малко повече от месец, когато секретаря на отделение в Съда поиска в писмо до кабинета да не продължава събарянето на незаконните постройки в ромския квартал „Кремиковци“ в община Гърмен, припомня журналистът Спас Спасов, автор на материала в „Капитал“.

Според Христо Христов, кмет на варненския район „Младост“, в който е ромската махала, от началото на акцията в 9 часа вчера до приключването ѝ са съборени 66 или 67 къщи, което е повече от планираните 58. По данни на „Капитал“ обаче съборените къщи са 23. „Това ражда съмненията, че местната власт във Варна умишлено е завишила бройката на съборените къщи, за да замаже пред медиите гафа със спирането на акцията“, коментира Спас Спасов. Официалната административна информация, която се тиражира и от повечето медии, е, че съборените къщи са всъщност 46 на брой. Няма официална информация колко хора са останали без дом в резултат на акцията, но се споменава, че в местния приют „Гаврош“ са настанени 25 души.

В статия на „Дневник“ отпреди седмица се твърди, че няма яснота нито за общия брой на къщите в ромската махала „Максуда“ във Варна, нито за броя на хората, които живеят в тях. Според службата за социално подпомагане в района става въпрос за 520 души, около 200 от които – деца. 520 са и регистрираните в ЕСГРАОН. По данни на сдружение „Съучастие“, което работи в района, сред хората, чиито домове подлежат на събаряне, има пенсионери по болест, хора с хронични заболявания и новородени бебета. Според Христо Христов обаче става дума за не повече от 50-60 души, за които може да се намери място в общинския приют. Ако тези данни са верни, това означава, че в една къща живее средно по един човек.

„Всичко трябва да е законно и от двете страни, както на община Варна, така и на хората, които живеят в къщите“, каза преди седмица кметът на Варна Иван Портних.

В свой коментар за „Дневник“ Спас Спасов, която следи случая за „Икономедиа“, разказва за реакциите на социалните служби след започването на събарянето на къщите: „„спасителната акция“ на местната Дирекция за социално подпомагане течеше в панически порядък – с тетрадки и химикали. Служителки на социалните служби във Варна, трескаво записваха имена, смятаха на глас местата в евентуалните места за настаняване на бездомните и децата, цъкаха с език, че не стигат, събираха се за кратко и пак се пръскаха тревожно, сякаш ги беше изненадало цунами“.

От отговорите на въпросите, които „Дневник“ е отправил до община Варна във връзка с плановете за събарянето на ромските къщи, Спасов стига до извода, че общината:

  1. „Не е имала план за действие след края на днешната акция по събаряне на незаконните постройки в „Максуда“;
     
  2. Няма задължението да се интересува къде ще отидат и с какво ще се занимават хората, останали без домове, и колко точно е техният брой;
     
  3. Не знае колко са децата, болните и безработните, живели досега в тях.“

По повод на казуса със събарянето на къщи в Гърмен Съдът в Страсбург уточни, че настаняването в приюти и подобни временни мерки не са трайно решение за гарантиране на правото на жилище.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.