Нелегалните имигранти нямат качествен достъп до здравеопазване и външния свят, твърди Комитетът по изтезания

България има подобрения в условията за задържане на нелегални имигранти, но спешно трябва да се работи за достъпа им до здравеопазване и възможността им да комуникират с външния свят и институциите, пише Дневник.

 

Това показва доклад на Комитета против изтезанията към Съвета на Европа. Делегация на институцията е била в помещенията за задържане на Гранична полиция в Елхово, на летище София и в Свиленград и е посетила и специалните домове за временно настаняване в Бусманци и Любимец.

 

Делегацията не е получила правдоподобни обвинения за лошо отношение към задържаните в помещенията на Гранична полиция – те получават информация за правата си на няколко езика и достъп до адвокат; материалните условия са приемливи за периода от 24 часа, в който те остават там. Позитивно е оценен фактът, че този период много рядко бива превишен.

 

 

В центровете за задържане на Държавната агенция за бежанците също няма оплаквания от лошо отношение и има подобрение в отношенията на задържаните със служителите. Комисията препоръчва в помещенията с размер 12 кв. м. да не се настаняват повече от трима души, да се предложат повече занимания на задържаните и да се преразгледа храненето.

 

Достъпът до здравеопазване в Бусманци и Любимец обаче е „крайно незадоволителен“ – въпреки постоянното присъствие на служители и в двата центъра, медицинските инструменти са оскъди, достъпът до специалисти (зъболекари, гинеколози и педиатри) е ограничен, безплатните лекарства са малко на вид, а някои от тях, включително антибиотици, отдавна са с изтекъл срок на годност. Делегацията е особено притеснена от ограничения достъп до психиатрична грижа, достъпна само в спешни случаи. Липсата на организация за преводи и на здравно осигуряване усложнява ситуацията.

 

Комитетът подчертава и че комуникацията между служителите и задържаните чужденци е постоянен проблем и препоръчва екипите да бъдат обучени в най-разпространените езици, използвани от мигрантите, както и в междукултурна комуникация. Освен това задържаните трябва да получат писмен превод на важни решения за задържането им на разбираем за тях език, вместо да се използват други задържани за преводачи.

 

В сайта на Съвета на Европа са публикувани и коментарите на МВР в отговор на доклада. „В медицинска служба СДВНЧ, кв. „Бусманци“, гр. София продължава търсенето на медицински кадри за попълване състава на службата при СДВНЧ, кв. „Бусманци“, гр. София, като до момента има подготвена една медицинска сестра за назначаване. Продължава командироването на медицински фелдшер/лекар от МИ-МВР София за включване в месечния график на медицинската служба. Няма проблеми в осъществяването на преглед от медицински специалисти по психиатрия, акушеро-гинекология и дентална помощ“, пише в него.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.