Немската полиция спира въоръжени крайно-десни на полската граница

 

Немската полиция оповести, че е спряла повече от 50 крайно-десни „патрули“, въоръжени със задушлив газ, палки, мачете и щикове, опитващи се да патрулират полската граница, за да спрат навлизането на имигранти в страната, съобщава Гардиън.

„Патрулите“ са следвали призива на Третата вълна, крайно-дясна партия с предполагаеми връзки с неонацистки групировки, отправен към членовете й, за да предотвратят незаконното навлизане в Германия, близо до град Губен.

Полицията е иззела оръжията на групата и е накарала представителите й да напуснат града късно през нощта в събота и през ранните часове в неделя, съобщи неин говорител. Участниците в граничната акция са дошли от различни краища на Германия. Десетки хора, от своя страна, в съботната вечер са присъствали на бдение в Губен, за да покажат съпротивата си към планираните крайно-десни патрули.

Германската държава е изпратила подкрепление от 800 полицаи на полската граница, за да контролира наплива на имигранти в ЕС от Беларус, бе цитиран немският министър на вътрешните работи в неделя. „В момента стотици полицаи са на пост там ден и нощ. Ако е необходимо, съм готов още повече да подсиля редиците им,“ заяви Хорст Зеехофер пред Билд ам Зонтаг.

Министърът добави, че тази година вече е имало 6162 незаконни прониквания в Германия от Беларус и Полша. Според изявлението му от миналата седмица страната не възнамерява да затваря границата си с Полша, но в неделя каза, че може да преразгледа граничния контрол.

„Ако ситуацията на германо-полската граница не се успокои, ще преценим дали не трябва да преразгледаме подобна възможност, в координация с Полша и провинция Бранденбург. Решението за това ще бъде взето от следващото правителство,“ обобщи Зеехофер.

Много европейски страни обвиняват Минск, че пуска имигранти в ЕС през границите си, за да окаже натиск на Съюза, наложил санкции на страната след оспорваното преизбиране на президента Александър Лукашенко през август 2020 г. Той отрича обвиненията и хвърля отговорността на Запада, който допуска назряваща хуманитарна катастрофа тази зима, след като имигрантите са оставяни в безизходица на беларуско-полската граница.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.