Неонацисти на възпоминателна демонстрация в Брюксел

Споделете статията:

Белгийската полиция използва водна струя на Площада на борсата в Брюксел, за да разпръсне марша на крайнодесни, който прекъснал мирния митинг, съобщава “Индипендънт”.

Стотици хора се събраха неформално на големия общ площад, за да почетат паметта на 31-те жертви на терористичния атентат миналия вторник, когато десетки мъже, някои с маски, се втурнаха към центъра. Това се случи, след като планиран мирен марш през града беше отменен от брюкселската полиция. Според полицията е имало малко полицаи, които да осигурят достатъчно сигурност за голяма демонстрация.

Групата облечени в черно мъже се качиха на стълбите на сградата на борсата, намираща се на площада, и започнаха да надават възгласи срещу Ислямска държава. Някои от членовете на групировката бяха видени да хвърлят запалителни материали. 

Демонстрантите, предизвикващи безредици, се смесиха с полицията малко по-късно. Полицаите употребиха сила, след като демонстрантите пренебрегнаха предупреждението да се разпръснат, . Хората, дошли за бдението, подкрепиха недопускането на крайнодесни на събитието.

Адриан Листон, присъствал на бдението, каза пред Би Би Си, че възпоминанието е прекъснато от „група скинхедс”, която се появила внезапно.

„Те се появиха на площада и започнаха сериозно да се конфронтират с мирно протестиращите”, добавя човекът. „На този етап те се противопоставяха на всички, на полицията, палеха пиратки и крещяха наистина грозни неща.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.