Забраненият от съда неонацистки Луковмарш се пробва да възкръсне

Със заканата „Ние не капитулираме“организаторите от БНС обявяват 13 февруари 2021 за деня на поредния „Луковмарш“. Сборният пункт на неофашистите трябва да бъде отново пред пилоните на НДК.

Припомняме, че през февруари 2020 година Върховният административен съд (ВАС) потвърди заповедта на столичния кмет Йорданка Фандъкова, с която на практика се забранява провеждането на Луковмарш. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. В извършената по разпореждане на Главния прокурор проверка бяха  установени публични изказвания на членове на ръководството и активисти на „БНС-Еделвайс“, организатори на ежегодната неонацистка проява, декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова  принадлежност, антисемитска пропаганда и други.

Шествието „Луков“ се провежда ежегодно от 2003 г. насам и е в памет на ген. Христо Луков,, министър на войната  в Царство България в периода 1935-1938 г. и водач на Съюза на българските национални легиони /СБНЛ/. Луков е изповядвал националсоциалистическа идеология и е поддържал близки връзки с Третия Райх. Срещу Луковмарш протестират всяка година студенти, Анти-фа,Шалом, Хора против расизма, Маргиналия, БХК и много други.

Заедно с крайнодесните симпатизанти от Европа  през 2019 г. БНС бе домакин на сбирка на неонацистите в София. На тази сбирка бе приета декларация, в която Европейският съюз е определен като „ институция дълбоко антинационална и антиевропейска“. Под надслов „Нашите нации, нашата Европа“участниците в сбирката поискаха  „пълно ликвидиране на влиянието на антинационалните сили(…) на идеологически течения (като марксизма във всичките му разновидности – от класическия, до културния и постмодернизма), на формални и неформални структури и организации (ционистко лоби, масонство, леви партии и организации, джихадистки групи.“

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.