Неправителствени организации към ООН: Искаме независимо разследване на злоупотребите в Йемен

 

Съветът на ООН по правата на човека трябва да проведе независимо международно проучване относно злоупотребите, извършени от всички страни  по време на конфликта  в Йемен, се казва в писмо, изпратено от името на международната организация  Хюман Райтс Йоч и 56 други, регионални, национални и международни организации до страните – членки на съвета . Причината за написването на писмото е, че страните в конфликта продължават да извършват сериозни нарушения и злоупотреби с международното хуманитарно право и за правата на човека.

Йеменското правителство и коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, не успяват безпристрастно и прозрачно да разследват предполагаеми злоупотреби от страна на техните сили. През изминалите две години Съветът по правата на човека не успя да създаде независимо и прозрачно международно разследване за злоупотребите в Йемен, необходимо за справяне с тежестта на нарушенията.

„Държавите-членки на Съвета по правата на човека трябва да изпълняват отговорностите си,  да следят призивите на международните организации и да създадат орган, който да започне да се откъсва от безнаказаността, която е била централна страна на войната в Йемен“, е на мнение Джон Джон Фишър, Директор на Женева в ХРУ

Върховният комисар на ООН по правата на човека, ръководителят на OCHA, водещата хуманитарна агенция на ООН и експертната група на Съвета за сигурност на Йемен, също призоваха за международно разследване на случаите на злоупотреби. Те се присъединиха към призива на десетки йеменски организации от областите под контрола на силите на Хути Салех и на йеменското правителство.

От март 2015г. досега службата на ООН по правата на човека е потвърдила, че поне 5 110 цивилни са били убити и 8 719 са били ранени по време на конфликта, но подозира , че „общият им брой вероятно е много по-висок“.

През изминалите две години управляваната от Саудитската коалиция е извършила десетки незаконни въздушни удари, някои от които може да се окажат военни престъпления, а проиранските ектремисти „Хути” безразборно  са насочвали  оръжия към населени места в градове, като Тайс и Аден. И двете страни са тормозели, произволно задържали и отвличали йеменски активисти и други хора, като броят на „изчезналите“ в Йемен продължава да расте. И двете страни са използвали широко забранено оръжие, което е възпрепятствало предоставянето на хуманитарни помощи и което може да представлява заплаха за цивилните граждани дълго след края на конфликта.

„Страните членки на ЕС два пъти капитулираха под натиска на коалицията, ръководена от Саудитска Арабия, и не успяха да поемат принципна позиция срещу многократните военни престъпления и най-тежката хуманитарна криза в света“, каза Фишър.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.