Неправителствени организации призовават институциите за реформа на детското правосъдие

Споделете статията:

На 12 октомври, от 11 ч. пред Народен театър „Иван Вазов“  Български хелзинкски комитет, Институт по социални дейности и Национална мрежа за децата, призовават гражданите да поискат от институциите да изпълнят ангажимента си и да реализират реформата в детското правосъдие

Хиляди  деца в България плащат с настоящето и бъдещето си за липсата на ефективни действия от страна на отговорните институции. Цялото ни общество плаща последствията за това, че позволява да има „ничии деца“, които да бъдат затваряни в интернати, вместо да получават подкрепа, когато са в трудна ситуация, казват организаторите.

Всяка година над 10 000 деца в България са засегнати от 60-годишния Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Той трябва да решава проблемите на деца, извършили нарушения като бягство от дома, скитничество, просия, кражба на хранителни продукти и др. Неща, за които в повечето случаи възрастните не търпят санкции. Децата, които попадат под ударите на този закон са изключително уязвими. Много от тях са били малтретирани или неглижирани, а семействата им често живеят в крайна бедност, без достъп до адекватни услуги и подкрепа.

На практика се получава така, че в България деца, които са жертви и имат нужда от помощ, са третирани като престъпници и биват допълнително наказвани за тежката си съдба. „Най-тежко провинилите се“ или тези, които не могат да разчитат на помощ от собственото си семейство и близки, биват настанявани в интернати, познати като поправителни домове. Това са затворени институции, в които децата често стават жертви на насилие, а битовите и хигиенните условия са нечовешки. На много места достъпът до образование и адекватна медицинска грижа е силно ограничен.

Кампанията цели:
*** Приемането на нов закон за детско правосъдие, който да замени сега действащия 60-годишен закон.

*** Закриване на интернатите, които не превъзпитават децата, а задълбочават проблемите им.

*** Създаване на специализирани детски съдилища, осигуряване на справедлив процес, достъпна и качествена правна помощ за деца.

*** Специализация на професионалистите, работещи с деца – полицаи, следователи, съдии, прокурори, социални работници и др.

*** Развитие на нови услуги и мерки, алтернативни на лишаването от свобода – програми и услуги за превенция, подкрепа и реинтеграция на децата и младите хора.

Повече за кампанията на www.deca.bg

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.