Конфликт между НОЩ и кмет за обстановката в дома за стари хора в село Гара Орешец

По данни на НОЩ от тази сутрин в дома за стари хора във видинското село Гара Орешец e непроменена. Осем души са с положителни проби за коронавирусзаразени и 4 хоспитализирани. От 16 души персонал трима са дали положителни проби. Имало обаче „неразбиране от местната власт в лицето на кмета“ заявиха от щаба. Причината е, че той настоява хората от дома, които са заразени, да влязат в болница, въпреки че нямат симптоми. Общопрактикуващият лекар е прегледал всички в дома и заключението му е, че в момента никой от тях не се нуждае от болнично лечение

Хората с положителни проби нямат клинична симптоматика и са изолирани на втория етаж заедно с други 14 незаразени. Миналата седмица стана известно, че четирима от възрастните хора от дома са заразени и все още са във видинската болница, а домът беше поставен под карантина.

БНТ съобщи за напрежение около дома, което се е създало след твърдението на местната власт, че за заразените и незаразените хора в социалното заведение се грижи един и същ персонал.

В дома има общо 26 души, които са на възраст между 65 и 92 години и всички са с други заболявания. „Част от болните дори не могат да се хранят, те ги хранят буквално. Това е един и същ персонал, който обслужва и заразените, и незаразените“, коментира пред БНТ кметът на община Димово Светослав Славчев.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев отрече персоналът да е един и същ. „Определено не е един и същ персонал – хората, които са показали положителен резултат, не работят с така наречените здрави, всъщност в дома болни няма – има заразени и заразоносители, те са чисто пространствено отделени и чисто технологично като обслужване – с тях работят само хора, които работят с тях и не се смесва начинът на работа в двата етажа“, заяви той.

От 16-те души персонал, с коронавирус са инфектирани трима – санитар и две медицински сестри. За хората в дома се грижат шестима, сред които само една медицинска сестра и нито един лекар.

„От възникването на тая ситуация лекар не е влизал в дома. Тези хора имат много съпътстващи заболявания, които дори и тях ние в момента не ги лекуваме“, каза кметът.

Настанените в дома се преглеждат от общопрактикуващ лекар, който не се е появявал втора седмица. В случай че не поеме отново ангажиментите си, той ще бъде сменен. Проби от контактните на персонала бяха взети днес от екип на здравната инспекция във Видин. Чакат се още резултати и на болничния персонал.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.