Нетрадиционни начини на отбелязване на 142 години от обесването на Левски

Освен традиционните чествания, годишнината от обесването на Васил Левски беше отбелязана и по някои нетипични начини.

Пореден скандал по повод на филма „Дякон Левски“ се разигра в студиото на bTV. Режисьорът Максим Генчев се обади в студиото по телефона, недоволен от позицията на сценариста Георги Иванов, който присъстваше в студиото. Според Иванов „всеки има право да направи лош филм“, но във филма Левски не е представен достатъчно героично. Максим Генчев посъветва сценариста да гледа филма още веднъж, за да вникне в него, на което Иванов отговори: „О, не мога, моля Ви се!“ Генчев посъветва и праплеменницата на Левски Христина Богданова, която също не е харесала филма, „да си пие хапчетата“, и обобщи: „Дреме ми, че не са ми харесали филма, народът го харесва, всичко е 6“. Конфликтът с Христина Богданова възникна два дни по-рано в студиото на „Нова телевизия“. Там тя каза, че във филма Дяконът ѝ се е видял „като мижитурка“ и че това не е нейният Левски. Премиерата на филма „Дякон Левски“ се състоя в понеделник и беше последвана от множество противоречиви реакции.

В Луковит беше направена възстановка „Последните стъпки на Апостола“, предадоха редица медии. Според източник на Marginalia възстановката е включвала издигане на бесило на площада и пресъздаване на обесването на Левски. Човекът, превъплътил се в ролята на Левски, не е пострадал по време на разиграването на сцената.

16 осмокласници направиха препис на известното тефтерче на Васил Левски, предаде Нова телевизия. „Той е отчитал до стотинка какво е харчил от неговите пари“, каза една от ученичките. Осмокласниците занесоха преписаното тефтерче на паметника на Левски в София, където проведоха открит урок. След това го занесоха в парламента, за да помнят депутатите заветите на Апостола.

В навечерието на 19 февруари в социалните мрежи преживя ренесанс клипче, публикувано във Facebook месец по-рано. На него баристът Владимир Стоев демонстрира как прави капучино с лика на Левски върху пяната и българския флаг, нарисуван с топинг. Баристите са хора, специализирани в приготвянето на кафе. Стоев е изобразявал върху кафе и известни личности като Мерилин Монро, Боб Марли, Христо Ботев, Бойко Борисов, Тодор Живков, Кубрат Пулев.

Васил Левски е обесен на 19 февруари 1873 г. В своите „Програма и устав на БРЦК“ (Български революционен централен комитет) той пише как си представя България след освободителната революция: „Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко отношение, било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото било, всички ще спадат под един общ закон, който по вишегласието от всичките народности ще се избере.“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.