Незаконната подкрепа на Русия за Сирия струва живота на хиляди в източна Гута

Споделете статията:

Вследствие на непресекващата подкрепа от страна на Русия, сирийското правителство прилага незаконни тактики при нападенията му над източна Гута, включително употребата на международно забранени оръжия, заяви Хюман Райтс Уоч. Има крайно сериозна загриженост как правителствените сили ще се отнесат към жителите в зоните, които попадат под техен контрол, предвид минали доклади за наказателни екзекуции.

Съветът по сигурността към ООН трябва да поиска екип за мониторинг на ООН да бъде незабавно допуснат до зоните в източна Гута, които са вече под правителствен контрол. Екипът трябва да документира всички вече извършени престъпления, като присъствието му може да предотврати бъдещи такива. Също така трябва да бъдат посетени местата, където правителството прехвърля жителите на източна Гута, тъй като има сериозни опасения за отношението към тях. Ако Русия отново гласува против действията на ООН, генералният й секретар трябва да призове за независими  мониторинг групи.

„Вместо просто да наблюдава, докато сирийско-руският военен алианс унищожава източна Гута, Съветът по сигурността трябва така да действа, че да прекрати тези незаконни атаки”, каза Лама Факи, заместник директор към ХРУ за Близкия изток. „Ако Русия отново се опита да защити сирийското правителство, като препятства намесата на Съвета, Общото събрание трябва да поиска наблюдатели за жителите на Гута. От седмици тези хора са подложени на глад и бомбардировки, а сега се намират и в опасност от задържане и дори екзекуция.”

„След всеки час, в който възможното руско вето пречи на някакво решително действие от Съвета по сигурността към ООН, цивилните в източна Гута са изправени пред истинска заплаха от наказателни действия от страна на правителството,” продължава Факи. „Най-малкото, което Съветът може да направи, е да използва мониторинг, за да предложи някаква защита на цивилните. Ако той не може да се справи с това, Общото събрание трябва да действа така, както спрямо Алепо.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.