Колебанието на някои хора да ваксинират себе си или децата си вече е една от десетте най-големи заплахи за здравето на света

 

Нежеланието или колебанието на някои хора да ваксинират себе си или децата си вече е една от десетте най-големи заплахи за здравето на света, пише Дневник. Това показва списъкът на Световната здравна организация за най-големите опасности през 2019 г. Сред тях са още замърсеният въздух и слабата първична грижа на националните системи за здравеопазване – все проблеми, с които се сблъсква и България.

Както Маргиналия писа няма медицинска интервенция, която да не носи никакъв риск. Но сериозните негативни последствия от ваксинациите са изключително редки.. Анафилактичен шок (тежка алергична реакция), например, се среща при едно от 1 милион ваксинирани деца.

За всяка една от задължителните ваксини, рискът от заболяването е многократно по-голям от риска от инжекцията

Замърсеният въздух според СЗО е най-голямата заплаха на околната среда за здравето на хората. 7 млн. души умират преждевременно всяка година от рак, удар, сърдечносъдови и белодробни болести, свързани със замърсяването на въздуха. Около 90% от тези смъртни случаи са регистрирани в държави с ниски или средни доходи, високи емисии, излъчвани от индустрията, транспорта или селското стопанство.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.