НФСБ отбеляза годишнина от арменския геноцид

Националистическата партия Национален фронт за спасение на България (НФСБ) отбеляза годишнина от геноцида на арменците в Османската империя и осъди турците като извършители на престъплението. С това партията откри предизборната си кампания за европейски парламент. НФСБ участва в нея с призив да не се допускат сирийски бежанци в България и да не бъде приемана Турция в ЕС.

Съпредседателят на НФСБ Данчо Хаджиев и кандидатите за евродепутати Любомир Желев и Борис Ячев поднесоха венци пред паметника на Хачкара в столичната градина „Ереван“. Присъстващите запалиха и 1000 свещи, с които изписаха датата 24 април – ден, който се смята за начало на геноцида, посочва агенция “Фокус”.

НФСБ не е отбелязвала годишнини от други два геноцида на 20-и век: този над евреите в нацистка Германия и този над тутси в Руанда.

С израза „арменски геноцид“ се отбелязва изтребването на арменското малцинство в Османската империя. През 1915 година тогавашното правителство убива дееспособното мъжко население и депортира жените, децата и по-възрастните хора в Сирийската пустиня. Общият брой на жертвите е около милион и половина души.

НФСБ е българска националистическа партия основана на 17 май 2011 година. Тя апелира към утвърждаване на “силата на нацията” и прекратяване на “ислямизацията на страната”. На изборите за народни представители през май 2013 година НФСБ получи 3,7 процента от гласовете и остана извън парламента. По данни на агенция „Галъп“ на предстоящите европейски избори за НФСБ биха гласували 2.1 процента. Според “Alpha Research” НФСБ може да разчита на около 3 процента.

Avatar

Фани Младенова

Фани Младенова завършва гимназия с преподаване на чужди езици "Петър Богдан" в гр. Монтана през 2010 година. Понастоящем учи социология в СУ "Св. Климент Охридски".