Нигерия: Десетки са на съд поради съмнения за мнима гей сватба

В Северна Нигерия е заведено дело срещу 54 души в понеделник. То е по обвинения, свързани с провеждане на гей сватба, което е незаконно в страната, съобщиха от „Войс оф Америка“.

През 2014 г. бившият Нигерийски президент Гудлък Джонатан подписа законопроект, криминализиращ еднополовите отношения, въпреки натиска на западните правителства да защитят правата на ЛГБТ общността. Проектозаконът предвижда наказание до 14 години затвор, забрана на еднополовите бракове, любовните отношения и участието в ЛГБТ активистки групи.

В свой доклад от 2016 г. неправителствената организация „Хюман райтс уоч“ (ХРУ) остро разкритикува проектозакона, като заяви, че той е довел до увеличаване на насилието срещу ЛГБТ хора и е наложил ограничения на неправителствените организации, предоставящи основни услуги на тази група в Нигерия.

Във въпросния доклад лидер на неправителствена организация споделя: „Те (представители на полицията) измъчват, принуждават хората да се изповядват, а когато чуят за събиране на хора, просто ги арестуват”.

Адвокатът на обвиняемите Кими Апах изложи тезата, че събирането е представлявало рожден ден на един от тях, проведен през април. „Полицията ги издебна, арестува и изфабрикува обвинение, че се опитват да празнуват гей сватба“, обобщи Апах пред съда в Зария, град на север от Кадуна, поясняват от изданието.

Съдът започна разглеждането на делото срещу обвиняемите, повечето от които не присъстваха в съда. Те бяха обвинени в престъпна конспирация и провеждане на незаконни сбирки. Всички присъстващи пледираха, че са невинни.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.