Нигерия: Сателитни снимки показват размерите на разрушенията в Бага

Сателитни снимки, показващи зоните на нападение на „Боко Харам“ в Бага, публикуваха вчера правозащитните организации „Амнести интернешънъл“ и „Хюман Райтс Уоч“.

Снимките на два съседни града в Нигерия – Бага и Дорон Бага (известен и като Гоуон Бага), са правени на 2 януари, преди началото на нападенията, и на 7 януари. На тях се вижда, че повече от 3700 обекта са частично или напълно разрушени. Има и други градове и села в околността, които са атакувани през този период.

„Тези детайлни снимки показват катастрофични размери на опустошение в два града, единият от които е почти изтрит от картата в разстояние на четири дена“, каза Даниел Еър, изследовател на Нигерия в „Амнести интернешънъл“. „От всички нападения на „Боко Харам“, анализирани от „Амнести интернешънъл“, това е най-голямото и най-разрушителнато до този момент. То представлява преднамерена атака над цивилни граждани, чиито домове, клиники и училища са вече изгорели руини“, допълни той.

Анализът показва само два от многото градове и села, които са жертва на серията от атаки на „Боко Харам“, започнали на 3 януари. В Бага – гъсто населен град, който се простира на по-малко от два квадратни километра, около 620 обекта са частично или напълно разрушени от пожари, а в големия около четири квадратни километра Дорон Бага – повече от 3100 обекта. Много от дървените рибарски лодки, разположени по бреговата линия, които се виждат на снимките от 2 януари, на тези от 7 януари липсват. Според „Амнести интернешънъл“ това съвпада със свидетелства на очевидци, че отчаяни жители на Дорон Бага са избягали с лодките си през езерото Чад.

Хиляди хора са избягали от насилието през границата на Чад или в други части на Нигерия. В интервюта на „Амнести“ с очевидци, служители на местната администрация и активисти на правозащитни организации се споделя, че бойците на „Боко Харам“ са застреляли стотици цивилни хора.

Мъж на около 50 години говори за случилото се по време на атаката: „Те убиха толкова много хора. Видях може би около стотина през това време в Бага. Побягнах към храстите. Докато бягах, имаше стрелби и убийства.“

Успелите да избягат описват, че са видели много трупове в храстите. „Не знам колко, но имаше тела навсякъде, където гледахме“, разказва оцеляла жена.

Друг свидетел описва как „Боко Харам“ стрелят безразборно, убивайки дори малки деца и жена, която ражда: „Половината бебе, момченце, се е подало [от нея] и тя умря така.“

„Амнести“ призова „Боко Харам“ да престане да убива цивилни. Преднамереното убиване на цивилни и разрушаването на имотите им от „Боко Харам“ са военни престъпления и престъпления срещу човечеството и трябва да бъдат надлежно разследвани, настояват от организацията. Те допълват, че правителството трябва да предприеме всички възможни законни стъпки да възстанови сигурността в югоизточната част на страната и да осигури защита на цивилните.

„До този момент изолацията на Бага, в комбинация с факта, че „Боко Харам“ запазва контрол над района, означава, че беше много трудно да се установи какво се е случвало там. Жителите нямат възможност да се върнат да погребат мъртъвците, нито дори да ги преброят на спокойствие. Но посредством тези сателитни снимки, комбинирани с писмени свидетелства, става по-ясна картината каква вероятно е била най-смъртоносната атака на Боко Харам“, каза Даниел Еър. „Тази седмица директорът на информационната служба на отбраната в Нигерия заяви, че броят на жертвите в Бага, включително бойците на „Боко Харам“ от тях, не надвишава 150. Тези снимки, заедно с разказите на оцелелите, сочат, че общият брой на жертвите трябва да е много по-голям от това.“

Според „Хюман Райтс Уоч“ нигерийската армия води боеве, за да поеме контрола над Бага. Организацията припомня, че това не е първият път, когато е атакуван този район. През 2013 г. нахлуване на армията на Нигерия в Бага доведе до убийство на местни жители и умишлено разрушаване на голяма част от имотите им. Нахлуването беше в отговор на нападение от страна на „Боко Харам“, при което беше убит нигерийски войник.

След атаката от 2013 г. „Хюман Райтс Уоч“ събира и анализира сателитни снимки, които показват, че войниците от нигерийската армия напълно са разрушили 2275 сгради и сериозно са повредили други 125.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.