Партийната лидерка на социалистите ще пази българщината в учебниците

Споделете статията:

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви в декларация пред Народното събрание, че е шокирана от учебник по литература за 7 клас. Тя каза, че партията й е подготвила програма за съхраняване на българщината, и призова за въвеждането на един учебник по всеки предмет в училище на мястото на сегашното многообразие, което обърквало децата, учителите и целия образователен процес. “В учебниците има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата ни. Заедно можем да направим промяна и да съхраним българщината”, каза Нинова, цитирана от “Фокус”.

В отговор председателят на парламентарната комисия по образованието Милена Дамянова от ГЕРБ я попита кое издателство БСП предлага да издаде единия учебник. “Дължим на българските деца изучаването на историята на комунизма. Демокрацията е отнела много на Корнелия Нинова, но дава много на младите хора”, каза Дамянова, визирайки изказване на Нинова преди години, че “демокрацията ни отне много”.

“Не по-маловажно от това как (в условията на пандемията – бел.ред.) учат нашите деца е въпросът какво учат. Подготвяйки нашата програма заедно с екип от учители, читалищни дейци, интелектуалци, направихме преглед на съдържанието на българските учебници. Вътре има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на нашите деца”, заяви Нинова и даде пример с поемата “Неразделни” на Пенчо Славейков, от която прочете няколко строфи, “за да си припомним за какво става дума”:

“Първо либе, първа севдо, не копней, недей се вайка, / че каил за нас не стават моя татко, твойта майка. / Верни думи, верна обич, има ли за тях развала? / За сърцата що се любят и смъртта не е раздяла.”

Според Нинова в учебника по литература за 7 клас тази поема за любов се учела по следния начин: “Хиляди пъти й каза, че това момче е смотаняк и не е за нея. Ще ги разделя на всяка цена. Как не ги е срам – любов въртят, а са още деца. Трябва да докладвам на директора”.

Лидерът на БСП даде пример още със стихотворението “Българският език” на Иван Вазов. “Представените в учебника за 7 клас предимства на българския език звучат така. Предимство номер 2: “Докато пътуват, българите могат да обсъждат каквото си поискат, без другите да ги разберат”. Уважаеми български граждани, учебниците на нашите ученици са написани сложно и неразбираемо. Историческите факти са изопачени от политически интерпретации. Славата на българския народ е принизена, а неповторимостта на българските класици, които са преведени на десетки езици в цял свят, е сведена до унизителни битовизми. За тази промяна на истината и унижението на българщината ние, българските данъкоплатци и граждани, плащаме между 50 и 60 млн. за учебници. Това трябва да се промени”, заяви Нинова.

 

“Ето как ще бъде и как може да бъде: един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, преглед на съдържанието и довеждането му до разбираемо и отговарящо на възрастта на учениците и възпитаващо в родолюбие. Учебниците ще се пишат от държавни институции и авторите ще носят отговорност за написаното”, каза още Нинова.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.