Нито Една Повече: Протест срещу насилието над жени!

Тази година отново ще има протест срещу насилието над жени. Организаторите са  Фондация „Мисия Криле“ / Mission Wings Foundation и Феминистки мобилизации / Feminist Mobilisations . Те обещават протести да има докато проблемът не е решен. Протести ще има в София, Стара Загора, Варна, Велико Търново.
В призива си те казват:
За поредна година видяхме сериозна ескалация на домашното насилие по време на пандемията от Ковид-19, както и поредица открити хомофобски и трансфобски атаки над ЛБТИ жените и общността. Досега през 2021 повече от една жена губи живота си всеки месец заради насилие. Една е прекалено много. Нито една повече!
За поредна година властимащите дори не имитират дейност по огромния проблем с полово базираното насилие, а когато стане време за предизборни кампании говорят само за корупция и дигитализация. Исканията ни са същите, каквито бяха преди година, преди две, преди три. Нито едно от тях не е изпълнено! Все още няма кризисни центрове във всяка област. Все още няма адекватни политики за превенция на насилието. Все още броим жертвите сами.
Исканията на протеста ни не са насочени само към властимащите, но и към цялото общество. Тук женомразството, расизмът, хомофобията и трансфобията са нормализирани, вместо осъждани. Да биеш децата си за много се равнява на изконна семейна ценност. На жените, преживели насилие, нерядко им се казва да се върнат при насилника си, насърчавани са да си мълчат и да търсят вината у себе си. Всички социални услуги са в разпад, и това поставя най-уязвимите хора – бедните жени, жените с увреждания, жените от ромски произход, мигрантките, транс жените, цветнокожите жени, секс работничките – в още по-голяма опасност от насилие. Спадът на раждаемостта се разглежда като следствие на „недоразумението“ жените да имат телесна автономия, вместо като следствие на здравеопазване в криза, ниски доходи и увеличаващо се социално неравенство. Всичко това трябва да се промени!
Искаме кризисни и консултативни центрове във всяка област на България незабавно! Искаме гласност на проблема и политики за превенция на насилието, не само наказания за вече извършилите престъпление!
Борба с насилието значи и борба със структурното и икономическо неравенство, което води до насилие! Искаме справедливост, права и достоен живот за всяка една жена! Искаме адекватни заплати и условия на труд за медицинските сестри, грижовните работнички, шивачките и всички други, работещи в „женски“ сектор!
Елате пред Съдебната палата на 25.11.2021 г. в 18:30 ч., за да покажем солидарност с всички, преживели или станали жертва на насилие, основано на пола и смело да заявим “Нито една повече!”
Вижте изследване на Институт Отворено общество по темата – тук
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.