Нобелов лауреат: „Ние, журналистите, сме отбранителната линия между диктатурата и войната“

 

Следващата седмица Мария Реса и Дмитрий Муратов получават  Нобелови награди за мир. В интервю Муратов казва, че се страхува, че светът се плъзга към фашизма, пише Гардиън

Последният път, когато журналист спечели Нобелова награда, беше през 1935 г. Карл фон Осицки е разкрил как Хитлер тайно превъоръжава Германия. „И той не можа да получи наградата, защото бе затворен в нацистки концентрационен лагер“, казва Мария Реса. Близо век по-късно Реса е един от двамата журналисти, които ще се качат на Нобеловата сцена в Осло следващия петък. В момента нея я грози затвор за „киберклевета“ във Филипините, докато другият получател Дмитрий Муратов, главен редактор на Новая газета пази като страж един от последните независими вестници във все по-диктаторска Русия.

За Реса, на чийто новинарски сайт Rappler е спрян лицензът и която дори не беше сигурна, че ще може да отиде да вземе наградата до петък, когато правителството й даде разрешение, паралелите между съвременния момент и 30-те години на миналия век са твърде ужасяващо очевидни.„Това е огромен сигнал, че сме в същия момент. Ние сме на прага на фашизма. Този път е различно, защото се активира от технологията, но също така се случва по-бързо. Мащабни коварни манипулации се случват пред очите ни и човечеството не разбира.“Това е, казва тя, „момент на плъзгащи се врати“.

За Муратов също няма съмнение, че наградата е символ не само за екзистенциална заплаха за свободата на пресата, но и за свят на ръба. „Мисля, че нашият свят е спрял да обича демокрацията и е започнал да посяга към диктатурите. Журналистите са като независими медии. Те са отбранителната линия между диктатурата и войната.“

Ако това е „момент на плъзгащи се врати“, за Муратов и колегите му в Русия, изглежда, че няма съмнение относно това по какъв начин се плъзгат вратите. По време на мандата му в „Новая газета“ бяха убити шестима журналисти, включително Анна Политковская, която беше застреляна в асансьора на жилищния си блок през 2006 г. Но настоящият момент е смразяващ по нов и различен начин.

В Русия новината за Нобеловата награда на Муратов получи противоречива реакция. Най-известният журналист в Русия Алексей Навални, който е и лидер на опозицията, в момента е в руски затвор.

Говореше, че той се бори за наградата, но норвежкият Нобелов комитет се поддаде на натиска от Кремъл. А в Русия по-специално поддръжниците на Навални бяха възмутени и разстроени, въпреки че самият Навални изпрати своите поздравления от затвора, отбелязвайки „каква висока цена трябва да платят онези, които отказват да служат на властите“. В Русия има нарастващи признаци на настъпване на мрака. Както гласеше заглавие на Economist миналата седмица, „от автокрация към диктатура“.

„Ситуацията, за съжаление, е много мрачна. В момента настъпва iталинизация на страната. Отново тайните служби и тайната полиция играят огромна роля. Тайните служби винаги вземат решение, но никога не носят отговорност за последствията от това решение – казва Economist. –  Тежкото положение на Мемориал – и следователно най-основните човешки права в Русия – в момента ги ужасява. В момента организацията се бори за оцеляването си в съда, след като беше обвинена в „оправдание на екстремизъм“.

Със съкрашения

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.