Националният Оперативен щаб няма да поставя под карантина ромския квартал Буковлък

На редовния брифинг ген. професор Венцеслав Мутафчийски отхвърли предложението на Областния кризисен  щаб за борба с Covid-19 в Плевен да се постави под 14-дневна карантина село Буковлък. В селото има 3800 души, над 3000 са роми, престъпността е нулева. Ръководителят на НОЩ насочи решението на казуса към РЗИ, който има съответните правомощия. Причината за искането за карантина е идентифицираното огнище на коронавирус в цех с 900 служители от завод „Мизия“. При въвеждане на карантина пряко засегнатите биха били над 3000. Носителите на зараза са четирите шивачки от огнището – цех в Плевен, които са от селото и са имали контакт с немалко от жителите му през последните дни. „Четирима заразени са твърде малка бройка, за да вземем такова решение“, поясни ген. Мутафчийски, предаде  БНР.

Вчера на извънредно заседание на оперативния щаб за борба с коронавируса кметът Росен Русанов е поискал село Буковлък да бъде поставено под карантина.

„Селото да бъде затворено, на тоя етап за две седмици, това е предложението. Понеже няма да може да се направи масово такова изследване на 1000-2000 човека.“

Продължава на всички контактни лица на работниците от завод „Мизия“. Продължиха и PCR тестовете. В завода започна цялостна дезинфекция. Д-р Атанас Гарев – директор на Регионалната здравна инспекция:

„В Буковлък първото нещо, което е, ще се видят семействата. Проблемът е, че много от хората които са там първо имат много близки контакти и едни с други. Голяма част от населението работи, то е съвсем близко тук,  почти квартал на Плевен, работят в местни фирми, които са също многобройни и там нещата могат да ескалират.“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.