Нов бум на заразата у нас. Защо е така?

В България е регистриран най-големият брой случаи на болни от коронавирус от началото на пандемията. За последното денонощие 104 са нови потвърдените болни. Това сочат данните на единната система coronavirus.bg до 0ч. днес.

Високият брой новозаразени у нас в последните дни има видимо клъстерен характер. Най-активното в момента огнище, е в Доспат, където вече има общо 51 заразени, след като инфекцията се разпространи от цех за играчки в града. В него работят хора от три области – Смолян, Пазарджик и Благоевград. Свързано с това огнище е заразата в близкото градче Сърница, от което са голяма част от работничките в цеха. А също и в село Барутин, Смолянско – където има 16 заразени работници по същата линия. От тази  сутрин се въвежда 4-дневна карантина за шуменското село Изгрев. Заради многото случаи на COVID-19, бе взето решение населеното място да бъде затворено с КПП-та.

Тенденцията за ново разбуждане на заразата се усеща и в други балкански страни. Най-видимо и силно е завръщането в Северна Македония, която в последната седмица регистрира най-високите си дневни стойности от началото на епидемията досега. Но ръст на новите случаи – повече или по-малко забележим, има и в Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина

Причините са различни, но предвидими: желанието за рестарт на икономиките и стремежът на хората за завръщане към нормалния живот; концентрацията на празници – християнски и мюсюлмански; увеличеното пътуване в последните седмици. Последното е аларма за истински големите рискове, които ще последват евентуалното масово отваряне на границите в Европа след броени дни, пише по темата Капитал.

Засега системата за тестване изглежда успява да установи новите заразени. Огромна част от случаите са засечени не при посещение на лекар заради симптоми, а защото са контактни лица на вече установени инфектирани. Случващото се сега е първият сериозен тест на системата, която беше създадена през последните няколко месеца. Ако тя успее да ограничи заразата, това означава, че рискът отново да се стигне до втори, унищожителен за икономиката локдаун, ще е сравнително нисък, пише още седмичникът.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.