Нов доклад на ХРУ относно положението на децата с албинизъм в Мозамбик

В новия доклад на неправителствената организция Хюман Райтс Уоч, (ХРУ),  озаглавен “От люлката до гроба”: дискриминация и бариери пред образованието на деца с албинизъм“, са описани трудностите пред които са изправени децата, живеещии с албинизъм в провинция Тете, Мозамбик.

Докладът представлява специална уеб-страница с видео, снимки и разкази за живота на деца, които са дискриминирани, заклеймявани и отхвърляни  в училище, в общността и понякога от собствените си семейства. Активисти и родители се борят за преодоляване на дискриминацията в училищата, както и за осигуряване на корекции в класните стаи, които да позволят на децата, живеещи с албинизъм, да се включват активно в учебния процес.

Албинизмът е сравнително рядко състояние, причинено от липсата на меланин или пигментация в кожата, косата и очите. Хората с албинизъм имат блед външен вид и са изключително уязвими при излагане на  слънце. Докато албинизмът засяга един от всеки 17 000 до 20 000 души в Европа и Северна Америка, той е широко разпространен в Африка на юг от Сахара, където засяга един на всеки 1000 души в Южна Африка, където се намира Мозамбик.

Въпреки че не всички с албинизъм имат увреждане, дефицитът на меланин може да доведе до слабо зрение и повишена уязвимост към слънчевите ултравиолетови лъчи. Живеещите с албинизъм са 1000 пъти по-застрашени да развият рак на кожата, отколкото общото население.

Въпреки че правителството на Мозамбик е предприело някой важни стъпки за по-добра защита на правата на децата с албинизъм, има още много какво да се направи, за да осигури равен достъп до образование.

„Децата с албинизъм имат същото право като всички останали да получат качествено образование и подкрепа, за да улеснят ученето си”, казва Шанта Рау Барига, директор по правата на хората с увреждания на ХРУ, и добавя: “Все още много деца с албинизъм в Тете продължават да са в риск от отпадане от училище и от обществото като цяло“.

За целите на доклада са проведени интервюта с над 60 души  от провинция Тете и столицата на Мозамбик – Мапуто. Сред тях са 42 деца и младежи с албинизъм и техните близки; активисти за правата на хората страдащи от албинизъм и правата на хората с увреждания; лидери на общността; учители и директори на училища; представители на международни организации.

През 2012 г. Мозамбик ратифицира Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, която гарантира правото на качествено образование за всички деца. Това означава да се вземат неободимите мерки децата с и без увреждания да учат заедно с помощта на необходимите подобрения в средата.

Хората, живеещи с албинизъм по тези места, са застрашени от нападения, отвличания и убийства, поради все още разпространените вярвания, свързващи албинизма с магьосничество. Нападателите вярват, че притежанието на части от телата на хора с албинизъм носи богатство и късмет. По данни на неправителствени организации в страната, нападенията само през тази година са повече от 100.

Поради тази причина, семействата на на децата с албинизъм, често сами спират децата си от училище.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.