Нов полицейски разстрел на невъоръжен, нова погребална служба в САЩ

Най-малко 60 протестиращи се събраха пред щатската полиция на Сакраменто с плакати „На съд” и „Справедливост за Стевон Кларк”, съобщава Ройтерс.

Смъртта му е последната от поредица фатални разстрели на чернокожи мъже от полицията, предизвикали протести в САЩ и подновили националния дебат за посоката, в която е поела американската правосъдна система.

На погребалната служба ветеранът по граждански права преподобни Ал Шарптън се обърна към стотиците стекли се да изпратят 22-годишния мъж, баща на две деца, с думите:

„Ще накараме американския президент Доналд Тръмп и целия свят да се справи с проблема за липсата на контрол над поведението на полицията”.

Службата в църквата в главния калифорнийския град се състои един ден след като говорителката на Белия дом, Сара Сандърс, заяви на репортерите, че стрелбата била „местен проблем”. Шарптън отправи остра критика към този коментар и подкрепи протестиращите блокирали трафика в града, като каза, че те не прибягват до насилие.

Не бе намерен представител на Белия дом, който да коментира критиката на Шарптън.

Стевон Кларк е убит от полицията през нощта на 18.03 в задния двор на баба си и дядо си, в отговор на сигнал, че някой чупи прозорци. Според полицията нейните служители, които са стреляли 20 пъти по Кларк, се страхували, че той държи огнестрелно оръжие, но по-късно станало ясно, че това е мобилен телефон.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.