Нов проект за правна помощ за бежанци и мигранти стартира днес

На 18 декември отбелязваме Международния ден на мигранта. Генералната асамблея на ООН приема Международна конвенция за защита на правата на всички мигриращи работници и членовете на техните семейства през 1990 г. Растящият брой на мигрантите в световен мащаб става причина за приемането на Конвенцията. Денят се отбелязва чрез разпространението на информация за човешките права и свободи, които мигрантите по света имат.

На този ден Център  за правна помощ – Глас в България – открива  проекта “Ефективна правна помощ за бежанци и мигранти в България“,  в партньорство с Фондация за достъп по права – ФАР.  ЦПП се бори за защита на човешките права и  със своята дейност допринасят за спазването им в България.

Изложбата “Африкански мигранти” се посвещава на всички мигранти, не избрали своята миграция – снимка: личен архив на Анна Кръстева

 

Целта на проекта  е да спомогне за спазване на човешките права и промяна на институционалните и съдебни практики и законодателство. Ще се  предоставя правна помощ на лица търсещи закрила, бежанци и мигранти и чрез застъпничество пред служители, работещи с тях и съдии.

Проектът се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 157 385 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.

От организацията заявяват: „ Убедени сме, че заедно можем да постигнем промяна на обществените нагласи и установяване на институционални и съдебни практики и законодателство, които са в унисон с международните и европейски стандарти за спазване на човешките права. Вярваме, че е важно ние – гражданските организации – да обменяме експертно мнение и да синхронизираме дейностите си“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.