Нов расистки акт в Германия, София е горда от победата си над неонацистите

Неизвестни нападатели стреляха по прозорците на бар в Щутгарт, където се предлагат наргилета, предаде БНР.

Няма пострадали при инцидента. Служител на бара е забелязал щетите в събота следобед. Според следствието тогава в сградата не е имало хора.

Извършителят или извършителите са простреляли общо два прозореца в сградата, която има и фитнес салон. Не е известно какво оръжие е било използвано.

Само преди дни в град Ханау 43-годишен германец застреля 9 души от чуждестранен произход, сред които и български гражданин, нападайки барове, където, се продават наргилета, припомня ДПА. По-късно той уби майка си и се самоуби. Смята се, че е действал по расистки подбуди.

 

В София еврейските организации  са благодарни на институциите,  които след 17 години  не допуснаха провеждането на Луковмарш.

Авторитетният „Шалом“ написа на сайта си:“ Поздравяваме кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, Министерство на вътрешните работи, Министерство на външните работи, главния прокурор Иван Гешев, националния координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев и всички политически партии, които изразиха категорична позиция срещу неонацисткия “Луковмарш” и ксенофобията“.

Протести срещу Луковмарш събра стотици в София

На свой ред Б‘ней Б‘рит България изрази също  високата си оценка за сложения край на марша на факлоносците: „Винаги сме били твърдо убедени, че българските държавни институции имат капацитета да осуетят това позорно събитие. Вярваме, че тази значителна стъпка срещу неонацизма няма да остане изолирана. Справянето с омразата в обществото и занапред изисква категорични и целенасочени усилия“.

Министерството на външните работи приветства решението на Върховния административен съд и действията на правоохранителните органи, благодарение на които, “за първи път от 17 години бе предотвратено провеждането на факелното шествие на ултранационалисти и неонацисти, известно като Луков марш”. „Принципна позиция на България е винаги остро и категорично да отхвърля и осъжда прояви на крайни националисти и ксенофоби“, се казва в съобщение на Министерството.

През 2018 година кметът Йорданка Фандъкова, зам. министър Георг Георгиев и представители на граждански организации  заявиха твърдо твърдата си решеност да спрат Луковмарш

 

Представителите на различни институции изразяват надежда, че привържениците на Луков марш са осмислили демократичната воля на софиянци, които от 17 години протестират срещу героизирането на про-нацисткия генерал Христо Луков. “Подобни прояви са не само посегателство върху паметта за Холокоста, но и опасно за всички ни насърчаване на радикализирани привърженици на ксенофобски възгледи и социопати като убиеца от Ханау в Германия”, каза зам.министър Геор Георгиев

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.