Нов уоркшоп по проблемите на българския антисемитизъм включва 19 учители от София

Споделете статията:

Втора Работилница „Как да говорим добре за лошите неща”  – интерактивен курс за учители от среднообразователни училища – София стартира днес в Бет Шалом.  Събитието е организирано от Маргиналия, ОЕБ”Шалом” и Асоциацията на преподавателите по история, с финансовата подкрепа на Програма Европа на Столична община. Участват 19 учители от столични училища.

Основните цели на обучението е да се осмисли контекста кога и защо започва в Европа и в България антисемитизмът. През работа по групи учителите ще валидират познанията си за основните характеристики на  расистката теория на националсоциализма в Третия Райх, както и колаборационистките правителства с фокус правителството на Богдан Филов.

 

Специален акцент във втората Работилница „Как да говорим добре за лошите неща“ ще бъде поставен върху правото като най-важният инструмент в кампанията за преследване на евреите и цялостната антисемитска политика. Подробен анализ на Закона за защита на нацията ще бъде направен от модераторите Бистра Стоименова, Румен Аврамов, Юлиана Методиева.

История и антропология на българския антисемитизъм , или за първите индикации  за антиеврейски нагласи в България – във фолклора, във възрожденската и следосвобожденската литература, ще изнесе лекция проф.Олга Тодорова, БАН. А за Националистически и национал-социалистически младежки организации  в България през 30-те-40-те години на XX в., ще говори проф. Н. Поппетров от Инстито за исторически изследвания, БАН.

Особен интерес за участниците представлява презентацията на Робърт Джераси за трудовите еврейски лагери в България.

Ще има и показ на кратък учебен филм по темата, създаден от участници  в обучението.

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.