Нова мигрантска вълна тревожи президента

Бежанците отново са риск за България. Преди малко стана ясно, че Румен Радев свиква на 16 август, понеделник, Консултативния съвет за национална сигурност. Ще бъдат обсъждани мигрантски натиск и ковид кризата. Точната формулировка на темата на заседанието е: „Необходими финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от пандемията от COVID–19. Мерки за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на Република България с Република Турция“.

Ситуацията е рискова и с мигрантите, покрай влошаването на положението в Афганистан. Възможно е да има наплив към България през есента. Вчера бившият премиер Бойко Борисов заяви, че и в момента бежанските центрове са пълни.

Българският представител в ЕП и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки  характерния си стил призова служебното правителство да подкрепи репатрирането на нелегални мигранти по примера на няколко европейски държави, сред които Германия. Джамбазки настоява за официална позиция на страната ни, която да защити националния интерес и суверенната българска граница.

ГДБОП и СДВР проведоха преди дни операция срещу трафика на нелегални мигранти в София. Има задържани близо 10 нелегални мигранти.

Целта на акцията е била пресичане на схема за незаконен трафик на чужди граждани от границите ни с Турция и Гърция към държави от Западна Европа. За момента няма яснота дали има задържани и каналджии при акцията.

На различни места в София полицията е открила мигранти, изоставени от трафикантите. Пет души са били намерени в гората между селата Лозен и Герман. Вероятно те са били изоставени от каналджиите в района на автомагистрала „Тракия“. В София пък е заловен нелегално пребиваващ алжирски гражданин.

по материали на медиите

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.