Нова ограда около ромския квартал в Мъглиж задълбочава сегрегацията

Подготвя се изграждане на ограда около ромския квартал „Свобода” в Мъглиж. Съоръжението ще бъде дълго 800 метра и 2 метра високо. То ще обхване добре махалата, която се намира близо до подбалканския път Бургас – София. Причина според местната управа, са са жертвите, които през последните няколко години е дало населението на квартала, заради внезапно излезли хора на пътното платно.

„Първо – за да се прекрати достъпът на безстопанствени животни. Второ – за да се предотврати достъпът на деца без родителски контрол, защото не са малко пътнотранспортните произшествия, някои от тях завършиха със смърт. Нещо повече, това са невралгични зони и през зимните месеци тук стават доста сериозни снегонавявания”, заяви д-р Душо Гавазов – кмет община Мъглиж

Според Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) за жилищните условия на ромите, държавите-членки и местните органи трябва да направят много за осъществяване на ефективни местни инициативи за разчупване на порочния кръг на изключването, сегрегацията и лишенията.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.