Новата американска посланичка разгледа великолепните артефакти в Софийската Синагога

Среща между приятели се състоя вчера следобед в Централна софийска синагога. Председателите на ОЕБ “Шалом” Доц. д-р Александър Оскар и на Централен израилтянски духовен съвет / Central Israelite Religious Council г-жа София Коен приветстваха Н. Пр. посланик на САЩ в България Херо Мустафа (U.S. Embassy Sofia).
На срещата присъстваха още, г-н Николай Гълъбов, председател на Организация Приятели на Израел в България – Негев, г-жа Юлиана Методиева, главен редактор на правозащитния сайт “Маргиналия” (Marginalia), Симеон Василев и Димитър Богданов от фондация GLAS (GLAS Foundation).
В рамките на срещата г-жа Мустафа поздрави лидерите на „Шалом“ за усилията, които организацията полага в промотирането на толерантността и демократичните ценности в българското общество.
Посланик Мустафа изрази подкрепа към създадения по-рано през година Алианс на неправителствени организации, обединени срещу езика на омразата (Манифест: Заедно срещу езика на омразата).
В приятелския разговор бяха поставени редица въпроси свързани с нарастването на антициганизма, хомофобията, антисемитизма. Лидерите на трите правозащитни организации споделиха с Н.Пр. Херо Мустафа за резултатите от досегашните си активности и продължаващите усилия за противопоставяне на отрицателите на Холокост в България, на  нацистките движения и политически лица интегрирани в последните 2 години в управлението на страната.
Главният редактор на Маргиналия информира американската посланичка за подготовката на международна конференция през 2020 година посветена на езика на омразата и училището с участието на министри на образованието от Франция, Германия и България. Инициатори и партньори на Френското посолство на тази конференция са Сдружение Маргиналия, ОЕБ „Шалом“ и  Софийски университет „Св.Климент Охридски“.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.