Нови граници на свободата на словото след поредната атака на „Шарли Eбдо“

Преди три дни нова атака с нож пред някогашната редакция на сатиричния седмичник „Шарли Eбдо“ накара фрацузите да осъзнаят, че дебатът за корените на радикалния ислямизъм не бива да се отлага. Президентът Манюел Макрон  бе убеден, че ще успее да се концентрира изцяло върху здравната криза и произтичащите от нея икономически и социални последици. И отложи една отдавна анонсирана реч, която би трябвало да бъде последвана от законопроект за борба срещу „ислямския сепаратизъм“.

Заради карикатурите на Мохамед през 2015 година  редакцията на „Шарли Ебдо“ отдавна е преместена в друга сграда, чието местонахождение се пази в тайна. Интервюта с издателя Лорен Сорисо, наричан „Рис“, са възможни само в присъствието на трима охранители.

Когато на седми януари 2015 двамата братя Шериф и Саид Куаши нахлуха в парижката редакция на „Шарли Ебдо“ и застреляха там 11 души, „Рис“ беше ранен в рамото. Още тогава той обяви, че пророкът бил окарикатуряван в името на принципа, че можеш да рисуваш всичко, което поискаш

Едва ли може да се смята, че след нападението над „Шарли Eбдо“ от 2015-а година насам силите за самозащита са укрепнали. Очевидно е, че журналистите и карикатуристите имат нужда от полицейска защита, понеже отказваха да им бъде забранено да се надсмиват над исляма и да го критикуват. Така се стигна до мълчаливото прокарване на нови граници за свободата на словото. Неотдавна френската информационна агенция AFP отказа да подпише апела на френската преса за защита на свободата на словото с аргумента, че не искала да постави под заплаха сътрудниците си в мюсюлманските страни.

източник

още по темата

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.