Нови леви перспективи: либералното виждане за човешките права не е достатъчно

Book Human Rights_cover_finalРазбирането за човешките права трябва да напусне традиционната либерална гледна точка, е посланието на сборника „Критически погледи към човешките права“. Според съставителя му Георги Медаров критиката на традиционните концепции за човешки права е условие за успешни борби за освобождение на хората.

Изданието е в рамките на проекта „Нови леви перспективи” и се издава от КОИ (Колектив за обществени интервенции). То беше представено в края на миналата седмица в социалния център „Хаспел“ от университетските преподаватели Христо Гьошев, Димитър Вацов и Тодор Христов.

Авторите, подбрани в сборника, са Уенди Браун, Джудит Бътлър, Хана Аренд, Жак Рансиер, Костас Дузинас, Никола Гийо, Алана Лентин, Осаму Нишитани, Робин Блекбърн, Гаятри Чакраворти Спивак. Част от разглежданите в него понятия са „човешки права“, „толерантност“, „култура“, „експертиза“, „бежанска криза“, „малцинства“ и „хуманитарна интервенция“.

Книгата, отпечетана в 500 екземпляра, ще бъде публикувана и онлайн на сайта на „Хаспел“, обещаха издателите.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.