Нови територии на бедността, Италия в невиждана десетилетия рецесия

 

Италия изпадна в историческа рецесия, с прогнози за между 8 и 10 процента спад на БВП, невиждана от Втората световна война. През февруари пандемията завари една вече разклатена икономика, белязана от голямо неравенство, висок публичен дълг, безработица от 9 процента и значителен сив сектор, особено в Юга на страната.

Според земеделския синдикат „Колдирети“ броят на хората, принудени да прибягват до продоволствени помощи, се е увеличил с една трета и достига 3.7 млн. души, или с един милион повече от преди – това са тези, които синдикатът нарича „новите бедни“.

Проблемът има световни измерения. Според неправителствената организация „Оксфам“ здравната криза може да обрече 500 млн. души на бедност. Във Великобритания почти един милион души, което е 10 пъти повече от нормалното, са прибегнали до универсален кредит, основната държавна помощ; в САЩ редиците на безработните са набъбнали до 20 млн. души.

Италия плаща тежка цена, изразена в човешки животи, с повече от 30 000 починали от заразата, но и икономическа. Именно най-богатите северни области, на които се пада 45 процента от БВП, са най-силно засегнатите.

През април Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира, че 27 процента от италианците могат да изпаднат в бедност, ако бъдат лишени от доходи за три месеца. В. „Република“ изчисли на 11.5 милиона броя на хората, които са пострадали от загуба на доходи, което е половината от работната сила в страната.

„Каритас“ обяснява, че молбите за помощ в нейните центрове са се увеличили двойно от началото на пандемията (със 114 процента). Асоциацията „Нона Рома“, която помага на ромите в италианската столица, много уязвимо население, помагаше на 300 семейства, а сега на близо 4000, казва президентът Алберто Кампаила пред АФП. „Вече не са само семействата, живеещи в абсолютна бедност, но също и тези, които работят в сивата икономика, самонаетите, младите хора и следователно много мигранти. Тези хора вече нямат работа“, казва ръководителят на асоциацията.

„Нона Рома“ раздава основни хранителни продукти всеки уикенд. Много от тези, които се възползват от това, обясняват пред АФП, че все още не са получили ваучерите за храна, за максимум 100 евро на седмица и на семейство. Според кметството са раздадени 60 хил., но асоциациите оценяват нуждите на 90 хил. Филипинка, дошла да вземе пакет от асоциацията „Нона Рома“, която се представя с името Мария-Тереза, обяснява, че вече не е човекът, който най-много трябва да бъде съжаляван. Близо до дома й бездомните вече не могат да намерят храна в кофите за боклук: „Вече никой нищо не изхвърля.“ /БТА

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.