Новите носители на престижния „Шофар“ са организации, борещи се с хомофобията

На церемония в парка на Военната академия неправителствените организации  GLAS и Bilitis бяха отличени с наградата “Шофар” на Организацията на евреите в България „Шалом“за съвместната им работа срещу езика на омразата, дискриминацията и хомофобията. Фондация GLAS работи за равенство и приемане на ЛГБТИ+ хората в България, чрез кампании и проекти, подкрепящи разбирането на проблемите на различните. Фондация Билитис се бори за правата на младите хора срещу предразсъдъците и дискриминацията на хомосексуалните.

Симеон Василев, председател на Глас зави: „В лицето на Алек Оскар, София Коен и Юлия Дандолова срещнахме първо партньори, а днес и приятели. От онези, които ни дават крила и смелост да направим света такъв, какъвто трябва да бъде. В работата ни като активисти сме свикнали да получаваме заплахи, обиди и агресия, затова тези редки признания са ни толкова скъпи!“

При връчване на наградата „Шофар“ председателят на ОЕБ „Шалом“ доц.д-р Александър каза: „Гордея се, че съм председател на организация, чиито лидери не се страхуват да защитават правата на хората с различна сексуална ориентация. Благодаря ви,Лили Драгоева, Симеон Василев и Димитър Богданов, за това, че подкрепяте нашите усилия за борба с езика на омраза и отстояването на демократичните ценности в нашето общество“.

 

Досега носители на престижната награда Шофар са били Антонина Желязкова, Петър Волгин, Сдружение за човешки права Маргиналия, както и много други активисти,  системно противопоставящи се на надигащия се антисемитизъм в България.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.