Новият лауреат на Нобеловата награда за мир Надя Мурад: Споделям тази награда с всички язиди, с всички иракчани, кюрди и всички малцинства и всички оцелели от сексуално насилие по целия свят“

Активистката за правата на язидите Надя Мурад каза днес, че за нея е чест и приема със смирение да бъде обявена за лауреат на Нобеловата награда за мир, предаде Ройтерс.

„Споделям тази награда с всички язиди, с всички иракчани, кюрди и всички малцинства и всички оцелели от сексуално насилие по целия свят“, каза Мурад за Ройтерс.

Мурад беше удостоена с наградата за усилията си за слагане край на сексуалното насилие като оръжие по време на война, заяви Норвежкият нобелов комитет.

Мурад каза, че наградата означава много за всички жени, жертви на сексуално насилие, предаде Франс прес.
„Като оцеляла, съм благодарна за тази възможност да привлека международно внимание към тежкото положение на язидите, които преживяха невъобразими престъпления, откакто през 2014 г. започна геноцидът на „Ислямска държава“, каза Мурад при получаването на наградата.

„Мнозина язиди ще погледнат тази награда и ще се замислят за членове на семействата си, които са изгубили, които са в неизвестност или са още в плен. Подобно на много малцинствени групи, язидите понесоха бремето на историческо преследване. Жени и момичета страдаха изключително, докато бяха и продължават да бъдат жертви на сексуално насилие. Аз лично мисля за майка си, която беше убита от ИД. Мисля за децата, с които израснах, и какво трябва да направим, за да ги защитим“, каза тя.

„Преследването на малцинства трябва да спре. Сексуалното насилие срещу жени никога не трябва да бъде допускано. Трябва да останем отдадени на възстановяването на общностите, опустошени от геноцид. Трябва да останем твърди в помощта си за бежанци, за да се върнат у дома или да им бъде даден сигурен подслон. Трябва да работим заедно с решимост, така че кампаниите за геноцид не само да се провалят, но да доведат до търсене на отговорност на извършителите. Оцелелите заслужават справедливост. И сигурен и надежден път към дома“, подчерта тя.

„Трябва не само да мислим за по-добро бъдеще за жените, децата и преследваните малцинства, трябва да работим последователно, за да се случи това – да поставяме на първо място хуманността, не войната“, каза в заключение Надя Мурад и поздрави другия удостоен с Нобелова награда за мир – конгоанския лекар Дени Муквеге.

Източник: Стандарт

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.