Новият президент на Бразилия, Болсонаро, вдига защитите на Амазонските гори

Само часове след като стъпва в длъжност на 1 януари 2019, бразилският президент Жаир Болсонаро атакува защитата на Амазонските гори с президентски декрет прехвърлящ управлението на тези територии към Агроминистерството.

Решението му предизвиква протести от страна на коренното население в тези територии, които досега са били резервати със семи-автономно управление. Промяната в статута на тези 13% от Бразилската държава е отстъпка в полза на бизнес интересите на селскостопанското лоби в страната и се случва в максимално лош момент за природното богатство – 2018 г. бележи най-високия темп на обезлесяване през последните 10 години.

“Предстои ни повече изсичане и повече насилие срещу коренното население,” казва Динаман Туша от организацията на коренното население а на коренното население Articulação dos Povos Indígenas do Brasil. “Ние сме защитници на гората.”

До сега тези територии са били под контрола на Агенцията за коренно население FUNAI, която обаче също е засегната от преразпределението. До сега е била част от Министерството на правосъдието, а сега бива прехвърлена към новосъздаденото Министерство на жените, семейството и човешките права, оглавявано от консервативна християнска пасторка.

Президентският декрет, който все още предстои да бъде ратифициран от парламента, също ограничава дейността на международни и неправителствени организации на територията на Бразилия.

Действията на Болсонаро са в съгласие с предизборната му кампания, в която той обеща да ограничи властта на агенциите по околната среда и да позволи миньорска дейност и селско стопанство на територията на резерватите. Тези две дейности са основните причини за изсичането на Амазонската джунгла.

Телеевангелист и близък приятел на Болсонаро запита реторично “Длъжни ли сме да запазим горите си само понеже белите (gringos) са унищожили техните?” и заяви, че развитите държави, които от векове унищожават собствените си природни ресурси, трябва да плащат на Бразилия ако искат тя да запази Амазония.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.