Новият президент на Бразилия, Болсонаро, вдига защитите на Амазонските гори

Само часове след като стъпва в длъжност на 1 януари 2019, бразилският президент Жаир Болсонаро атакува защитата на Амазонските гори с президентски декрет прехвърлящ управлението на тези територии към Агроминистерството.

Решението му предизвиква протести от страна на коренното население в тези територии, които досега са били резервати със семи-автономно управление. Промяната в статута на тези 13% от Бразилската държава е отстъпка в полза на бизнес интересите на селскостопанското лоби в страната и се случва в максимално лош момент за природното богатство – 2018 г. бележи най-високия темп на обезлесяване през последните 10 години.

“Предстои ни повече изсичане и повече насилие срещу коренното население,” казва Динаман Туша от организацията на коренното население а на коренното население Articulação dos Povos Indígenas do Brasil. “Ние сме защитници на гората.”

До сега тези територии са били под контрола на Агенцията за коренно население FUNAI, която обаче също е засегната от преразпределението. До сега е била част от Министерството на правосъдието, а сега бива прехвърлена към новосъздаденото Министерство на жените, семейството и човешките права, оглавявано от консервативна християнска пасторка.

Президентският декрет, който все още предстои да бъде ратифициран от парламента, също ограничава дейността на международни и неправителствени организации на територията на Бразилия.

Действията на Болсонаро са в съгласие с предизборната му кампания, в която той обеща да ограничи властта на агенциите по околната среда и да позволи миньорска дейност и селско стопанство на територията на резерватите. Тези две дейности са основните причини за изсичането на Амазонската джунгла.

Телеевангелист и близък приятел на Болсонаро запита реторично “Длъжни ли сме да запазим горите си само понеже белите (gringos) са унищожили техните?” и заяви, че развитите държави, които от векове унищожават собствените си природни ресурси, трябва да плащат на Бразилия ако искат тя да запази Амазония.

Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.